40 anys de La Baells i de la visita dels Reis d'Espanya al Berguedà

El 17 de febrer de 1976, Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia van inaugurar la presa de La Baells i van visitar Berga

Aida Morales
17 de febrer del 2016
Actualitzat a les 19:38h
Presa de la Baells.
Presa de la Baells. | ACA
El 17 de febrer del 1976, aquest dimecres fa quaranta anys, Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia van visitar el Berguedà. Feia tres mesos que s'havien convertit en reis d'Espanya, en morir el dictador Francisco Franco, i els monarques realitzaven la seva primera visita com a sobirans espanyols a la comarca. 

Venien de Manresa, on havien estat rebuts per l'ajuntament d'aquest municipi, i es van dirigir directament a Cercs, on van posar en servei la presa de La Baells, una important obra d'enginyeria construïda entre els anys 1973 i 1976, aprofitant el congost que li donava nom, i amb l'objectiu de recollir i embassar l'aigua del riu Llobregat i de la riera de Mergançol per a Barcelona i la seva àrea metropolitana. Aquesta gran instal·lació, de 365 hectàrees i capacitat per a 115 milions de metres cúbics d'aigua, va suposar la destrucció del poble de Sant Salvador de la Vedella, així com la migració forçada de nombroses famílies, que van anar a viure a altres pobles del Berguedà, o al nou poble derivat de Cercs, Sant Jordi de Cercs. 

Aquest embassament, que es va posar en marxa amb la visita dels monarques ara fa 40 anys, va comportar un evident impacte ecològic i humà, segons destaca l'Ajuntament de Cercs, i les aigües del riu van negar una extensa part d'aquesta vall del Llobregat, només deixant aflorar un punt emblemàtic i elevat, l'església romànica de Sant Salvador de la Vedella. 

Segons recullLa Vanguardia de l'època, l'arribada dels Reis d'Espanya a la presa es va produir al voltant de les 17.30 hores i davant d'unes 400 persones, entre les quals l'alcalde de Cercs, Ignasi Camps, i l'enginyer de la presa, Josep Lluís Uceda. Des del moment en què es va baixar la comporta del pantà, aquest embassament va començar a embassar i, de la mateixa manera, el poble de Sant Salvador va quedar totalment submergit. 
 

Presa de la Baells. Foto: ACA


A continuació, reprodueix aquest diari, ses Majestats van saludar les famílies dels miners morts durant l'accident del 3 de novembre de 1975 a la Mina de la Consolació, i també van inaugurar la carretera de Cercs a Fígols, així com el nou poble de Sant Jordi. 

A les 19.00 hores, Joan Carles de Borbó i Sofia de Grècia arribaven a Berga, on els esperaven, segons La Vanguardia, unes 5.000 persones. Des del balcó de la plaça de Sant Pere, conjuntament amb el llavors alcalde, Joan Noguera, els Reis d'Espanya van poder veure una petita demostració de La Patum i van firmar el Llibre d'Or de la ciutat. 
 

VÍDEO de la visita dels Reis d'Espanya a Berga el 1976

DISCURS que va fer Joan Carles de Borbó a Berga el 1976