ERC defensa la demolició del cine en compliment del POUM i per revitalitzar el barri vell

Els Castellers, que s'acaben d'instal·lar en aquest espai, afirmen que ells continuaran apostant pel cine com a local d'assaig | Esquerra discrepa de la decisió de no enderrocar la casa que fa cantonada amb la plaça del Forn

Aida Morales
16 de febrer del 2016
Actualitzat a les 20:16h
Tram del carrer major de Berga on es troba el Cine Catalunya.
Tram del carrer major de Berga on es troba el Cine Catalunya. | Aida Morales.
Amb l'objectiu de “revitalitzar el barri vell” de Berga i, en concret, el carrer major de la capital del Berguedà, Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha demanat a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) que comenci a fer efectives les accions concretades en el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) que es va aprovar el 2005. 

En concret, i segons apunten a través del seu nou butlletí municipal, demanen que s'enderroqui la casa del carrer Ciutat que fa contonada amb la plaça del Forn, i que, per altra banda, es busquin maneres d'executar el Pla de Millora Urbana que preveu la connexió de la plaça del Mercat amb el carrer major. Aquest darrer punt suposaria ampliar el diàmetre del carrer Puig-reig i enderrocar per tornar a construir l'edifici on es troba l'antic Cine Catalunya. 

Ara per ara, i segons ha explicat a NacióBerguedà la regidora Ermínia Altarriba, aquest Pla de Millora Urbana està suspès per la impugnació que van fer alguns veïns fa anys. Això, però, considera que no és motiu per no “desencallar-lo” i que l'equip de govern faci "els deures” per continuar-lo: “Nosaltres creiem que s'ha d'incidir en què els governs que entrin han d'assumir que hi ha unes coses pactades i que s'han de complir”. 

Pel que fa a l'enderroc de la casa que fa cantonada amb la plaça del Forn, ERC defensa que ajudaria a “esponjar” el sector, millorar l'accés i les vistes del carrer major cap a la plaça, i que això afavoriria el comerç. Sobre el fet que aquests diners ja pressupostats s'hagin destinat a un altre enderroc, en aquest cas, de caràcter urgent, Altarriba ha afirmat que “una cosa no treu l'altra”, ja que l'enderroc de la casa malmesa s'hauria de fer subsidiàriament, i no amb uns diners predestinats a revitalitzar el centre històric de la ciutat. 
 

Carrer major de Berga Foto: Aida Morales.


Per a la regidora, pero, el problema és global i de manca de previsió. “La claredat i la fe en els objectius”, afirma, són essencials per aconseguir un model urbanístic viu i actiu a Berga. A això, continua, s'hi hauria de sumar la “perseverança” en les actuacions per acoseguir-los, una qualitat política que, segons ERC, “no ha estat un valor de govern” a Berga i, segons afirma, "sembla que tampoc ho serà”. 

Els Castellers es mantenen

Els Castellers de Berga que tot just fa unes setmanes han anunciat que instal·laran la seva nova seu on hi havia el Cine Catalunya han afirmat que, de moment, no es mouran. La seva intenció, ha explicat a aquest diari el seu cap de colla, Joan Farguell “Txuki”, és continuar arreglant i apostant per aquest espai, un dels pocs de la ciutat que els permet poder evolucionar com a colla amb castells, cada vegada, de gamma superior. 

“Nosaltres som una entitat apolítica”, ha declarat Farguell. En aquest sentit, ha afirmat que es volen “desmarcar” d'aquests debats i que, de moment, continuaran amb el seu projecte. Alhora, també han recordat que el POUM es va aprovar definitivament el 2005 i que, des de llavors, no hi ha hagut cap moviment.
 

Projecte al butlletí d'ERC

Arxivat a