La Pobla de Lillet preveu estalviar el 55% de la despesa en calefacció a través de biomassa

Des de principis d'agost s'estan instal·lant 17 calderes al Berguedà que donaran servei a una trentena d'edificis municipals

Aida Morales
15 de febrer del 2016
Actualitzat a la 13:42h
Rases per instal·lar la biomassa a la Pobla de Lillet.
Rases per instal·lar la biomassa a la Pobla de Lillet. | ERC Pobla de Lillet.

La Pobla de Lillet preveu que es pugui estalviar el 55% de la despesa municipal d'electricitat i calefacció, a partir del moment en què es puguin començar a posar en marxa les noves instal·lacions de biomassa que des des fa unes setmanes s'estan construint al municipi. Segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de la Pobla, Vicenç Linares, aquest projecte forma part del pla conjunt de la Mancomunitat de Municipis Berguedans per a la Biomassa, que també s'està portant a terme a Bagà, Cercs, Gisclareny, Saldes, Gósol i Berga. 

Segons ja va informar aquest diari, el projecte de la Mancomunitat és la instal·lació de 17 calderes que alimentaran una trentena d'edificis municipals de tot el Berguedà. En aquest punt, les instal·lacions de la Pobla representen unes de les últimes que s'han portat a terme, després que també s'hagin realitzat obres a Bagà i Berga, i que estigui en marxa la gran caldera del Polígon de la Valldan, des de la qual també es vendrà energia a les empreses del polígon. 

A la Pobla de Lillet, la caldera que nodrirà d'energia els edificis públics del poble s'ha situat sota les grades del Pavelló d'Esports. En aquests moments, ha destacat l'alcalde, s'estan obrint rases per poder portar l'energia a la residència, al consultori mèdic, a l'escola, al centre cívic, a la Llar del Pensionista i a l'Ajuntament. Sobre aquest fet, Esquerra Republicana del Catalunya (ERC) a la Pobla també se n'ha volgut fer ressò a través del seu bloc.

Els beneficis de les instal·lacions del Berguedà seran òptims pels municipis de la Mancomunitat en diversos nivells. Primer, estalviant el cost del gasoil i podent aprofitar la biomassa generada als boscos municipals. I per altra banda, afavorint una gestió responsable d'aquest territori. Tal com ja van informar, no tots els municipis disposaran de calderes. Als més petits, per exemple a Saldes, aquesta inversió no sortiria a compte, tot i que disposi d'una gran massa forestal. En el cas de Berga, per contra, sí, malgrat que no té de grans zones de boscos, en comparació amb Saldes.

Segons ha especificat Linares, l'empresa adjudicatària de les obres és qui s'ha fet càrrec de la seva inversió en el conjunt de la totalitat. El seu cost s'anirà amortitzant a mesura que les instal·lacions es puguin anar explotant amb l'estalvi, i a partir d'uns 10 o 12 anys, ha dit, això ja quedarà a mans de la pròpia Mancomunitat que, per altra banda, també se'n beneficiarà ja que és qui subministrarà l'estella per a les calderes. 
 

Rases al Pavelló de la Pobla de Lillet per instal·lar la biomassa. Foto: ERC la Pobla.