L'arrossada de Bagà escura la paella repartint 2.500 racions

Els assistents més tardans es queden sense poder degustar l'arròs | L'alcalde de Bagà no tanca la porta a ampliar la cassola en properes edicions

Aida Morales
14 de febrer del 2016
Manuel Nieto, l'arrossaire més veterà, remenant la paella.
Manuel Nieto, l'arrossaire més veterà, remenant la paella. | Aida Morales.
El temps ha acompanyat i, plantant cara a les males previsions meteorològiques, l'Arròs de Bagà s'ha pogut celebrar aquest diumenge amb èxit i bons resultats. Des de primera hora del matí, les 2.500 racions que es preparaven s'han anat posant a to, primer amb el sofregit i el caldo i, més tard amb l'arròs. Un plat que enguany ha quedat petit, ja que, segons ha pogut constatar NacióBerguedà, fins i tot s'ha hagut d'escurar la paella. 

El 1982, han explicat, la cassola amb què s'elabora aquest plat originàriament per a pobres es va haver de canviar i ampliar. Això és així, ha relatat Manuel Nieto, perquè als anys 70 aquesta tradició va anar agafant embranzida i, amb ella, la població s'hi va anar engrescant. Avui dia, però, l'arròs de Bagà ja no només acull l'interès dels baganesos, sinó també el de turistes i curiosos, que aprofiten el dia per visitar la vila i els entorns. 

Nieto, ha explicat, fa 61 anys que exerceix de cuiner de la gran arrossada. Una paella, ha indicat, que es nodreix de 250 quilos d'arròs, 20 pollastres, 50 quilos de ceba, 10 conills, peix i espècies de la zona, entre altres components. No obstant això, els productes estrella són "el carinyo, la constància i l'amor propi", ha destacat, uns condiments que, segons diu, la gent "no es creu", però que "hi són". 

Enguany, però, l'èxit de l'Arròs de Bagà ha estat tant, que a les 14.00 hores ja s'estava escurant la paella, fins al punt que els més tardans s'han quedat sense. Entre aquests, diversos membres de l'Esbart Cadí de Bagà, que han realitzat els tradicionals balls a la plaça Porxada, però també altres veïns del poble, que han quedat realment sorpresos per la demanda i la rapidesa en la repartició.
 

Autoritats llençant l'arròs dins la gran paella. Foto: Aida Morales.


Ampliar la paella, una opció

Davant d'aquesta situació, una de les opcions que es plantegen seria ampliar la paella amb què s'elabora aquest arròs. Segons Nieto, això és "difícil", ja que cada vegada costa més que en surti un bon dinar. No obstant, per a l'alcalde de la vila, Nicolás Viso, aquesta idea no s'hauria de descartar: "L'any 82 ja es va haver d'ampliar per poder oferir més racions". 

Per la seva part, Viso ha celebrat la bona acollida de la festa i l'ambient agradable que, com cada any, s'ha creat. En aquest sentit, ha assegurat que des de l'Ajuntament de Bagà estan "satisfets" per la bona acceptació que com sempre ha tingut, i el "dia espectacular" que, finalment, ha acompanyat. 

Convidats i agermanats

A l'Arròs de Bagà també s'hi han pogut veure representants dels dos municipis agermanats amb la vila, Vilaseca i la Roca de l'Albera, així com representants polítics del Berguedà i de Catalunya. Entre aquests, diversos alcaldes i regidors de Guardiola de Berguedà, Vilada, Borredà i la Nou de Berguedà, i també la diputada socialista al Parlament de Catalunya Eva Granados. 
 

Els elaboradors de l'arròs de Bagà posant-lo en grans olles abans de repartir-lo. Foto: Aida Morales.

 

Actuació de l'Esbart Cadí de Bagà. Foto: Aida Morales.