La pel·lícula «Pàtria», gravada al Berguedà, vol arribar als orígens de la catalanitat i explicar-los al món

El film es començarà a produir amb Boris Ruiz i Miquel Sitjar a partir d'aquet dilluns als entorns de l'Alt Berguedà | La pel·lícula arribarà al cine abans d'acabar l'any

Aida Morales
11 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:36h
Roda de premsa de la pel·lícula
Roda de premsa de la pel·lícula | Aida Morales
Dos segles abans de Guifré el Pilós, emblema de la creació de Catalunya, una llegenda inspirada en un guerrer d’origen got anomenat Otger Cataló ja parlava de la catalanitat, la terra i la patria. Una llegenda, que el director de cinema  Joan Frank Charansonnet ha volgut recuperar, portant-la al cinema més familiar, com una bona manera de còneixer i difondre, des del respecte i arreu del món, els anhels d’un país. 

Pàtria es començarà a gravar aquest proper dilluns, en un 80% al Berguedà. Bona part de les seves escenes, segons han explicat en una roda de premsa, es prendran al mateix monestir de Sant Llorenç, on s’ha realitzat la trobada informativa. No obstant això, la comarca en conjunt en serà la gran protagonista, amb espais que esdevindran referents de la pel•lícula, com ara l’església de Sant Martí de Brocà, el Monestir de Serrateix o la Mina de Petroli de Riutort, tot i que també algun punt del Bages, La Jonquera o el Castell de Racasens.

Un film, ha remarcat Charansonnet, que pretén acostar-se d’una manera real, històrica i imaginativa a un públic divers, amb l’objectiu de portar-la al cine de manera immediata, entre aquest mes de setembre i finals d’any. Una escenificació, per altra banda, que també busca reivindicar la importància del cine èpic que, segons considera el director, Catalunya encara ha d’explotar: “Estem segurs que Pàtria obrirà un nou estament en el cine català”.

Poc pressupost, però molt imaginació

Tal com ha explicat Charansonnet, Pàtria és una producció de Capaneida Films i Dejavú Films que s’ha tirat endavant per la il•lusió de realitzar-la i la necessitat, per part del director, de començar una nova etapa en el món del cinema més comercial. El seu pressupost, ha indicat, és de poc més de 250.000 euros, una quantitat que, segons han bromejat, a Hollywood hagués ascendit fins a més de dos milions. La clau, però, ha estat la col•laboració conjunta entre les productores i les diferents entitats públiques, que han permès estalviar recursos i possibilitzar-ne la viabilitat. 

Més enllà d’aquí, assegura que ha estat la “imaginació” de les persones que la conformaran, el que ha ajudat a fer-la efectiva. Entre aquestes, les més de 400 que hi col•laboraran com a figurants, i una trentena d’especialistes, a part de grans actors coneguts del panorama cinematogràfic català, com són Boris Ruiz, Joan Massotkleiner, Miquel Gelabert o Miquel Sitjar.

“La imaginació al poder per arribar a fer pel•lícules d’una altra manera”, ha afirmat. Una visió que el seu equip comparteix i que, tal com ha recordat, defensa que la cultura es pugui portar a terme sense limitacions, i sobretot, “sense dependre de les subvencions”. En aquest punt, però, ha anunciat que s’iniciarà una campanya de micromecenatge perquè tot plegat es pugui realitzar amb més garanties, així com amb el menor termini de temps possible. 
 

Roda de premsa de la pel·lícula Foto: Aida Morales


Èpica i llegenda

“La gent s’emocionarà”, ha sentenciat el director de la pel•lícula. Segons ha explicat, Pàtria serà un film que aprofundirà en la fundació dels Països Catalans de la mà d’Otger Cataló, un cavaller que rep la missió de salvaguardar la pàtria i que, per això, arriba fins al final. La llegenda, però, que es vehicularà a través d’un flash back del segle XV al VIII, s’introduirà des del Monestir de Sant Llorenç, on Climent de Vallcebre, interpretat per Boris Ruiz, farà escriure a l’historiador Pere Tomic, interpretat per l’avianès Oriol Curriu, la llegenda d’aquest emblemàtic guerrer. 

La història de Cataló no deixa de ser arturesca, també ha precisat Charansonnet. Com en múltiples i més conegudes llegendes europees, aquest baró es reunirà amb nou cavallers, en aquest cas, els ‘Nou Cavallers de la Terra’, també anomenats ‘Nou barons de la Fama’, que lluitaran per Catalunya fins a la mort, contra la invasió àrab. 

Personatges molt humans

Fugint del purisme històric i amb l’objectiu de ser una pel•lícula còmode i agradable, Pàtria explicarà una història gens carregosa, amb un guió que els mateixos actors han qualificat com a “espectacular” i moments d’acció, quotidianitat i també introspecció. Perquè, tal com ha remarcat el director, ni els dolents ho són perquè sí, ni Otger Cataló és només un guerrer: “Aquesta llegenda també parla de la cerca espiritual de l’ésser humà”. 

Durant la roda de premsa, Boris Ruiz i Miquel Sitjar han pogut donar algunes pinzellades dels seus personatges, dos dels protagonistes. Ruiz ha avançat que Climent de Vallcebre és un noble que arriba al Monestir de Sant Llorenç “per morir-se” i que, durant la seva estada, interactua amb Tomic per portar a terme el seu propòsit de deixar constància del passat. Per altra banda, Sitjar, que interpretarà Otger de Cataló, mostrarà un líder carismàtic, amb una gran responsabilitat i que, en certs punts de la pel•lícula, també estarà envoltat d’una aura mística. 

A banda, també hi haurà altres personatges clau del film, com ara la Germana Dolors, l’abat Ponç, el Serafí o l’amir Abderraman, i altres personatges més secundaris interpretats per actors de la zona, com ara Alba López, Xavier Prat, Laura Duran o Montse Mas. 
 

Boris Ruiz, Miquel Sitjar i Joan Frank Charansonnet Foto: Aida Morales

 

Escenificació de Pere Tomic al Monestir de Guardiola. Foto: Aida Morales