Reforcen el Pi de les Tres Branques per evitar que el tronc serrat es trenqui

Membres de l'empresa Doctor Árbol creuen que el tall al Pi Jove pot ser la seva sentència de mort

Aida Morales
09 de febrer del 2016
Actualitzat a les 12:56h
Reparant el Pi de les Tres Branques
Reparant el Pi de les Tres Branques | Ramon Burniol

Prova de com quedaria la subjecció a la branca que va ser tallada del Pi de les Tres Branques. Foto: Aida Morales.


Després del darrer atac al Pi de les Tres Branques el passat 29 de gener, i de les reiterades peticions de l'Ajuntament de Castellar del Riu, Berga i de la recent creada Plataforma per la Protecció del Pi, sembla ser que la Generalitat ha començat a moure els fils. Aquest dimarts, segons ha pogut saber NacióBerguedà, membres de l'empresa Doctor Árbol, que ja va realitzar la primera reparació al Pi Vell el passat juliol, han estat estudiant la millor manera de reforçar i evitar el trencament de la branca serrada. 

En aquest cas, s'intentarà realitzat una reparació similar a la que ja es va fer amb la branca que es va trencar, i que consisteix en la instal·lació d'una espècie de nervis d'acer inoxidable que la subjectin. La intenció de Doctor Árbol seria poder realitzar aquesta operació aquest mateix dimarts, amb la màxima celeritat possible, ja que el vent i altres fenòmens meteorològics incrementen el perill diari de que caigui. 

Pel que fa al Pi Jove, segons han explicat les mateixes fonts, sembla que la reparació no és tan urgent, ja que el tall és menys profund i la branca s'aguanta. No obstant això, aquest darrer atac podria significar, tal com han lamentat, la mort de la branca i, en última instància, també la sentència de mort d'aquest arbre centenari.

Els últims atacs al Pi Vell i al Pi Jove, situats al Pla de Campllong de Castellar del Riu, es van donar a conèixer a finals de gener, quan uns ciutadans que passejaven per la zona van veure una gran quantitat de serradures al voltant dels dos arbres monumentals de Catalunya. Aquest atemptat, que se suma al que ja hi va haver el maig del 2014 i el juny del 2015, han fet saltar totes les alarmes. 

En cap dels casos, a més, s'han reivindicat els atacs, i els ajuntaments i la Plataforma per la Protecció del Pi de les Tres Branques demanen mesures urgents per a la salvaguarda d'aquests arbres que, a més, consideren una part molt important del patrimoni català

Pel que fa als Mossos d'Esquadra, sembla que han intensificat les mesures, amb rondes periòdiques al voltant dels Pins. A més, han realitzat diverses reunions amb els ajuntaments, així com amb les persones que van descobrir els darrers atacs. 
 

Col·locant els ferros al voltant de la branca tallada. Foto: Ramon Burniol

 

Reparant el Pi de les Tres Branques Foto: Ramon Burniol