La Guerra de la Farina creix i es consolida amb un públic cada vegada més familiar

Es llencen unes 17.000 boles a la batalla fictícia entre carlins i lliberals

Aida Morales
07 de febrer del 2016
Actualitzat a les 21:46h
Guerra de la Farina
Guerra de la Farina | Aida Morales
La Bauma dels Encantats està celebrant els seus 175 anys amb èxits i victòries. Després d'atrevir-se amb el canvi d'ubicació del Ball dels Cornuts al passeig de al Indústria, que consideren que ha estat un èxit, aquesta agrupació ha viscut, aquest diumenge, una de les Guerres de la Farina més populars i participatives. 

Segons ha explicat la presidenta de l'entitat, Mariona Casellas, la batalla fictícia entre lliberals i carlins és, cada vegada, més familiar. En aquest sentit, ha considerat molt positiu que els participants històrics s'entrellacin amb aquells més joves que, tutelats per pares o germans, prenen partit dins d'una guerra desmarxada i divertida. Això, segons Casellas, també fa que es pugui garantir un manteniment de la tradició, un fet que s'agraeix, ha dit, en una entitat que “subsisteix”, encara, després de 175 anys.

La Guerra de la Farina vol explicar l'enfrontament entre carlins i lliberals a Berga el 4 de juliol de 1840, quan la ciutat va ser presa per les tropes del general Espartero, i molts berguedans i el mateix líder de les forces carlines es van haver d'exiliar per no patir represàlies. Concretament, aquesta batalla va tenir lloc a la Creu de la Pinya, a la Serra de Noet, quan Berga era la capital carlina de Catalunya i un punt estratègic de conquesta pels lliberals.

En aquesta, els carlins, vestits de blau, i els lliberals, de vermell, es llencen cada any unes 17.000 bombes d'un preparat especial que simula farina. La plaça de Sant Pere s'emblanquina i, aquest fet, dóna el punt i final d'un cap de setmana de rauxa i bogeria. 

Aquest any, i abans del vermut de reconciliació entre les dues parts, s'ha convidat antics i nous participants en aquesta guerra a fer-se una fotografia conjunta de grup. Aquesta imatge, ha destacat la presidenta de la Bauma, vol significar una tradició històrica que es porta fent a Berga des de 1988 i que, cada vegada, agafa més fama fora de la ciutat. De fet, i segons va publicar aquest diari, la Guerra de la Farina ha estat una de les cinc propostes de Carnestoltes que ha realitzat la Diputació de Barcelona entre totes les de la demarcació. 
 

Participants a la Guerra de la Farina. Foto: Aida Morales.

 

Un dels combatents mor a la Guerra de la Farina Foto: Aida Morales.


Ball dels Cornuts

El canvi d'ubicació i el sopar popular previ al Ball dels Cornuts que es va realitzar al passeig de la Indústria després de la rua de Carnestoltes ha tingut un èxit fora de l'esperat. Casellas ha assegurat que, al sopar, es van vendre els 700 tiquets que es tenien preparats i que, aquesta quantitat de gent, es va anar mantenint fins les tres de la matinada, renovant-se amb diferents torns d'edat.

“En fem una valoració molt positiva, crec que la gent s'ho va passar molt bé, i és un format que crec que l'hem trobat”, ha declarat. En aquest sentit, ha assegurat que de cara a l'any que ve s'intentaran perfeccionar comandes, per exemple, amb l'objectiu que no falti de res, ja que els diners que s'aconsegueixen del Carnestoltes són, segons ha destacat, l'única font de finançament de l'entitat. 
 

Fotografia dels 175 anys de la Bauma dels Encantats. Foto: Aida Morales.

 

Participants a la Guerra de la Farina portant un berguedà a la Creu Verda. Foto: Aida Morales.

 

Un jove membre de la Creu Verda curant un combatent. Foto: Aida Morales.

 

Un dels generals de la Guerra de la Farina. Foto: Aida Morales.

Arxivat a