Mor Joan Rafart, símbol berguedà i creador de la Patum Infantil

L'emblemàtic patumaire serà acomiadat dilluns a les 10.30 a l'Església parroquial de Santa Eulàlia

Redacció
06 de febrer del 2016
Actualitzat a les 16:36h
Sergi Montaner amb el seu avi, Joan Rafart
Sergi Montaner amb el seu avi, Joan Rafart | Sergi Montaner
Aquest cap de setmana, Berga està de dol. Joan Rafart i Montraveta, creador de la Patum Infantil, ha mort als 92 anys. Rafart va néixer el 1923 i, al llarg de la seva vida, ha acumulat una gran quantitat de reconeixements. El més gran, però, és el que el va portar a finals dels anys cinquanta a impulsar una Patum també perquè en poguessin gaudir els nens. Un tasca popular, viscuda i simbòlica, que la seva família i amics han volgut continuar i que, actualment, coordina el seu nét, Sergi Montaner.

El 1964 Rafart va rebre la placa de Patumaire d'Honor i, el 1994, va ser distingit amb el Premi Ciutat a la Cultura Popular de Berga per haver estat un dels fundadors i ànima de la Patum dels nens. L'acte, altament emotiu, va acollir tots els infants que, aquell any, havien participat en la festa, vestits de Patum i amb les corresponents comparses. A més, el 2008 també va ser mereixedor de la Medalla d'Or de la ciutat, que el va convertir, des d'aleshores, en berguedà il·lustre. 

L'enterrament del berguedà serà el proper dilluns a les 10.30 hores a l'Església parroquial de Santa Eulàlia de Berga. La vetlla serà diumenge al Tanatori de Berga de les 10.00 a les 13.00 i a la sala de sessions de l'Ajuntament de les 16.00 a les 20.00. 

Segons la família, Rafart va ser una "gran persona" i un home "compromès amb el poble, la terra i les seves tradicions". A això hi va dedicar tota una vida personal plena, amb una llavor plantada, que esperen que perdurarà per sempre entre els berguedans. 
Arxivat a