Un concert inclusiu i integrador encetarà el Cicle de Música per a la Ciutat

Alumnes de l'EMMB, del projecte Superfilharmònics i del Taller Coloma preparen un espectacle conjunt el 14 de febrer | Vuit concert completaran un cicle cultural únic

Aida Morales
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 18:21h

La regidora de Cultura, Mònica Garcia, i el director de l'EMMB, Xavier Llobet Foto: Aida Morales.


El Cicle de Música per a la Ciutat arranca aquest any amb una ambiciosa programació. Des d'aquest proper 14 de febrer, quan començarà, fins el 19 de juny, que conclourà, l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB), conjuntament amb l'Ajuntament de la ciutat i l'AMPA, han organitzat tot un seguit de concerts diferents, ambiciosos i transversals per a tot tipus de públic. En aquests, han explicat en una roda de premsa, hi participaran uns 300 nens i nenes, amb entrades econòmiques i una clara voluntat de continuar difonent la cultura musical arreu de la ciutat.

Amb aquesta intenció, el primer concert espera trencar barreres. Aquest, ha explicat el director de l'EMMB, Xavier Llobet, discorrerà sota el títol "Música en Comunitat", i intentarà teixir vincles que uneixin diferents col·lectius a través de la música. Sota la tutela d'Albert Gumí i Queralt Roca, hi participaran alumnes de l'escola de música, conjuntament amb els estudiants que del projecte Superfilharmònics, i usuaris del Taller Coloma. Tots ells, ha dit, posaran el seu granet de sorra en la posada en escena de cinc peces composades pel mateix Gumí.

"El resultat d'aquests dies que hem fet algun assaig és espectacular", ha assegurat Llobet. En totes les composicions, ha dit, cadascú hi aporta el seu talent d'una manera molt especial i, a més, es converteix en un concert inclusiu i d'oportunitats per a tots els col·lectius. "Música en Comunitat", per altra banda, destinarà la meitat dels seus beneficis a l'organització del Centenari de Queralt 2016, i l'altre meitat al Taller Coloma.

Els set concerts que vindran a continuació, la majoria protagonitzats per formacions de l'escola però també altres grups i orquestres convidades, tampoc deixaran indiferent, ha assegurat Llobet. El Cicle continuarà el dissabte 20 de febrer amb "Els Guillems i la història de la música", un concert participat per l'aula de violoncels i el grup de cant coral de l'Escola de Música de Manlleu i que, per primera vegada, no es farà a Berga, sinó a l'Ateneu d'Avià.

El Cicle continuarà el 19 de març amb el concert "Músiques de l'Holocaust". Aquest serà un espectacle amb música i text, en què l'Orquestra de l'EMMB col·laborarà amb el Quartet Brossa, i que està elaborat, bàsicament, a través del material artístic creat als camps de concentració nazis per les mateixes víctimes. Es tracta, segons han precisat, de cançons populars cantades per no perdre les tradicions, i que s'han mantingut entre aquells que van aconseguir sobreviure a l'Holocaust. Un concert, per altra banda, emotiu i transcendental, ja que contribueix a la memòria històrica i musical a través, també dels textos escrits pels supervivents.

El divendres 25 de març, Berga comptarà amb un convidat d'honor. El reconegut violinista Gonçal Comellas dirigirà el concert de Setmana Santa amb l'Orquestra d'Amics de la Unesco-Catalunya. En aquest concert s'oferiran fragment de les passions segons Sant Joan i Sant Mateu de J.S. Bach, i els beneficis aniran destinats a Càritas Berga.

Ja a l'abril, el Cicle continuarà amb el 7è Projecte Simfònic dirigit per Oleguer Ayamí; "Les Indes Galantes & Co", que s'interpretarà amb les escoles de música de Puigcerdà i La Seu d'Urgell. Segons Llobet, aquest projecte serà una "anticipació" de la tasca del Conservatori dels Pirineus, que girarà a l'entorn d'estimar i dansar arreu del món.

I sense tancar l'abril, el dia 30, es farà un concert integrat amb Berga Ciutat Escenari, on intervindrà la banda de l'EMMB i la banda jove de l'EMMB, amb música d'autors catalans i no catalans, però amb temàtica catalana. Aquest concert, a més, aprofitarà per estrenar l'espai remodelat de sota l'escola, que, segons el seu director, pot ser "molt interessant".

La temàtica del mar serà la protagonista del concert de la Coral Infantil del 17 de maig, titulat "Cançons del Mar". El repertori d'aquest girarà al voltant del món mariner, i contindrà diversos estils i èpoques musicals.

I finalment, el Cicle es tancarà gairebé un mes després, el 19 de juny, amb la cantata "Queralt!", un musical creat per celebrar el centenari de la Coronació i que ha comptat amb la col·laboració de l'escriptor i col·laborador de NacióBerguedà Xavier Gonzàlez-Costa i música de Robert Agustina. A més, el mateix dia també s'estrenarà un llibre amb l'enregistrament il·lustrat per Bet Calderer. El concert serà interpretat per la coral infantil i l'orquestra de l'EMMB.

Per a la regidora de Cultura de l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia, aquest Cicle permetrà "fer comunitari" el treball de classe, així com estendre la cultura musical per la ciutat de Berga, amb l'objectiu de dinamitzar-la. Moltes de les activitats, a més, assegura que s'entrellaçaran amb altres projectes portats a terme des del consistori, com ara el de memòria històrica i el Projecte Ciutat Escenari.
Arxivat a