Entitats del Berguedà firmen per reclamar protecció «imminent» pel Pi

La declaració, sorgida de la ciutadania, no descarta accions legals o de mobilització social

Aida Morales
04 de febrer del 2016
Actualitzat a les 11:09h
Pi de les Tres Branques després de l'atac.
Pi de les Tres Branques després de l'atac. | Aida Morales
En resposta del darrer atac contra el Pi de les Tres Branques i el Pi Jove, diverses entitats del Berguedà ja s'han adherit a la declaració que un grup de ciutadans va impulsar el passat 31 de gener, en què es demana protecció "imminent" pel Pi Vell i pel Pi Jove. En aquesta, es recorda que aquests dos arbres monumentals no són només un símbol de l'independentisme, sinó també elements protegits amb "un elevat valor cultural, històric, paisatgístic, esportiu, sentimental i de lleure". 

Per això, les entitats que signen o signaran aquesta declaració reclamen una resposta urgent de les administracions, tot i que també de la ciutadania, i l'adopció de les "mesures necessàries" per garantir-ne la seguretat i la integritat. En aquest camí, asseguren, es farà "pressió i força" perquè això sigui així, i no es descarta, segons diuen, portar a terme accions legals o de mobilització social. 

En declaracions a NacióBerguedà, alguns dels seus impulsors han indicat que es tracta d'un document sorgit del neguit popular que, el que busca, és aconseguir el major nombre d'entitats possibles per fer pressió. Segons han dit, aquesta declaració només la poden signar entitats, lluny de voler polititzar-la, com una "iniciativa oberta" i el màxim d'aglutinadora. 

De moment, diverses entitats ja han signat la declaració, tot i que aquest dijous s'ha convocat una reunió a les 20.30 al local dels Mountain Runners del Berguedà on es continuarà difonent a la resta d'agrupacions municipals.

En una línia molt similar, el passat 29 de gener, quan es va descobrir l'atac als dos pins, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, va demanar que la Generalitat protegís amb caràcter "urgent" aquests dos arbres. Segons va recordar, el Pi Vell i el Pi Jove són propietat de la Generalitat i, per tant, és aquesta institució la que ha d'actuar.