Capturen 2.200 crancs invasors a la Riera de Merlès

Més de 50 persones de totes les edats recullen els crancs al·lòctons que afecten la supervivència dels locals

Redacció
30 de juliol del 2014
Captura de crancs de riu invasors a la Riera de Merlès Foto: ADEFFA

Els participants en la IV Jornada de captura de crancs de riu invasors a la Riera de Merlès han agafat aquest cap de setmana un total de 2.266 crancs que no són autòctons. 
 
L’objectiu de la jornada, que es fa cada quatre anys impulsada per l’Associació de Defensa i Estudi de la Fauna i Flora Autòctona (ADEFFA) amb l’autorització del Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya és sensibilitzar la població de la problemàtica dels crancs invasors, que afecta molts rius i rieres de Catalunya. Així mateix, i segons han declarat a NacióBerguedà, la jornada serveix per veure que la millor manera de respectar la natura és no moure els animals d’on son i aprendre a observar.
 
Els crancs invasors que afecten les rieres catalanes –normalment dues espècies al·lòctones, el cranc senyal i el cranc vermell- transmeten a l’autòcton una malaltia anomenada afonimicosis, que li provoca la mort. A més, destrueixen l’hàbitat natural, ja que es mengen les plantes, postes, alevins de peixos, nàiades (petxines de riu) i fan forats. Una de les grans problemàtiques relacionades amb aquests crancs forans és que tenen un índex de postes cinc vegades superior a la dels autòctons. Així mateix, si el cranc originari fa uns 100 ous de mitjana, l’invasor pot arribar als 500.
 
Segons ha explicat l’ADEFFA, “un cop un cranc invasor ha arribat al riu, ja no s’hi pot fer res”. Per això, la població ha de conèixer el problema i no moure espècies del seu hàbitat natural: “El culpable és l’home, no el cranc”.
 
La jornada, en què hi han participat més de 50 persones de totes les edats i el Cos d’Agents Rurals, ha servit per treure de l’aigua 1.931 crancs senyal i 335 vermell, que se sumen als 21.000 que ja ha tret l’associació en tres anys. Gràcies a tota aquesta feina, considera l’ADEFFA, “el cranc senyal (el més depredador i nociu pel medi ambient) ha disminuït, segurament per la pressió de captura que es fa sobre Merlès”. 

Tres tipus de crancs a la Riera de Merlès Foto: ADEFFA