Catalunya afronta una campanya de la tòfona «molt dolenta»

Els experts calculen que es colliran menys de dues tones, quan l'any passat en van ser set | Els preus d'aquest fong oscil·len enguany entre els 300 i els 600 euros

ACN/NacióDigital
30 de gener del 2016
Actualitzat el 01 de febrer a les 20:19h
Les males previsions que apuntaven els experts a l'inici de la temporada de recol·lecció de la tòfona negra s'estan complint. A l'equador de la campanya –finalitzarà el 15 de març–, els experts asseguren que la producció és molt baixa degut a les condicions climatològiques. Segons el cap de l'àrea de productes forestals no fusters del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya, Daniel Oliach, "al maig ja teníem temperatures del mes de juny, l'estiu va ser molt càlid i pràcticament no hem tingut hivern, fet que ha provocat que tinguem una campanya molt dolenta". Els experts calculen que enguany es produiran menys de 2 tones de tòfona, mentre que l'any passat, que va ser excepcionalment bo, se'n van fer més de set.

Les percepcions del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) sobre la campanya de la tòfona d'enguany coincideixen amb les dels tofonaires. El president de l'Associació de Tofonaires d'Osona, Josep Alhama, ha confirmat a l'ACN que la campanya d'enguany és "molt dolenta", una percepció que s'agreuja més tenint en compte que l'any passat es va gaudir d'una producció "extraordinària". "Aquest any ens toca viure la cara oposada a la temporada anterior", ha lamentat Alhama.

Els experts del CTFC preveuen que al llarg de tota la campanya es colliran menys de dues tones de tòfones, mentre que l'any passat la producció va arribar a les set tones i mitja –set de tòfona silvestre i mitja de tòfona de conreu-. Les altes temperatures i la manca de pluges són els motius principals que han portat a aquesta situació i Oliach creu que la temporada finalitzarà abans d'hora per la manca de producció. L'únic punt positiu que troben els tofonaires a aquesta situació és el fet que troben els fruits més nets perquè "amb la sequera la terra s'impregna molt menys a la tòfona", ha relatat el president dels tofonaires osonencs.

Entre els 300 i els 600 euros el quilo

La poca oferta de tòfona d'enguany ha provocat que des que va començar la temporada els preus hagin oscil·lat entre els 300 i els 600 euros el quilo, tal i com ha explicat el president de la Llotja de Vic, Josep Puigdollers. Aquest organisme és qui s'encarrega, des de fa 26 anys, de marcar un preu de referència per a tofonaires i distribuïdors. Es tracta d'un preu orientatiu que és utilitzat, fins i tot, en altres territoris com el francès. La setmana passada, per exemple, el preu de les trufes es va marcar als 350 euros.

La tòfona de cultiu, en augment

La majoria de producció de tòfona a Catalunya continua sent la silvestre però, any rere any, augmenta el cultiu d'aquest fong. L'abandonament dels cultius, la no gestió dels boscos i el furtivisme –ja sigui d'animals o persones- han provocat que cada cop sigui més difícil trobar tòfona silvestre, situació que s'agreuja els anys en què les condicions climàtiques no acompanyen. Per tot plegat, molts propietaris han apostat per aquest tipus de cultiu que a Catalunya ja compta amb unes 800 hectàrees. "Cada any el conreu de tòfones creix entre 50 i 80 hectàrees", ha detallat Oliach, qui ha explicat que "en aquests moments ja es comencen a veure resultats i les xifres ens confirmen que la cosa està funcionant".

Difondre les propietats de la tòfona entre el gran públic

Un dels reptes pendents dels país és difondre el coneixement sobre la tòfona entre la població perquè coneguin les seves propietats. Mentre que països com Itàlia i França fa anys que treballen aquest producte a la cuina i li donen valor, a Catalunya "encara queda molta feina per fer", ha lamentat Oliach, que creu que "cal molta divulgació". "Som uns privilegiats perquè tenim un producte de bona qualitat que hi ha molts pocs llocs que tenen i, a més, uns cuiners reconeguts internacionalment que el saben cuinar", ha expressat el tècnic del CTFC. Per aquest motiu, considera que "ho tenim tot a la mà per explotar aquest producte i totes les activitats que poden pivotar al seu voltant".

Endurir les mesures contra els furtius

Tot i que s'estan estudiant mesures per protegir les tofoneres silvestres dels furtius i els col·lectius de tofonaires valoren la feina que desenvolupen els Agents Rurals contra els senglars, el president dels tofonaires d'Osona creu que caldria que l'administració s'impliqués més per ser "implacables" contra les persones que destrossen les tofoneres que hi ha al bosc. En aquest sentit, reclamen una Llei forestal nova (l'actual és de 1988) que actuï amb duresa contra els infractors, alguns d'ells reincidents, i que tingui potestat per inhabilitar-los o retirar-los la llicència.

Molts d'aquests furtius recullen la tòfona quan aquesta encara és verda i provoquen un trencament en el cicle biològic del fruit que provocarà que, a la llarga, "la tòfona es vagi perdent", ha alertat Josep Alhama. Per poder alliberar les espores que permeten que el fong es reprodueixi és necessari que el fruit pugui madurar. Quan es cull verd, aquest procés no es dóna, ha relatat el tofonaire.

La venda al detall

Un dels reptes del sector de la tòfona silvestre és aconseguir que el públic incrementi el nivell de confiança a l'hora de comprar el fong al mercat. En aquest sentit hi ha diverses experiències amb èxit de venda al detall, en què tofonaires amb experiència munten parades en mercats setmanals, com el de Vic. En aquests espais els tofonaires, a banda de fer pedagogia sobre aquest fong, venen directament al consumidor la tòfona que han recollit del bosc, sense passar per cap intermediari. D'altra banda, segons Alhama, fer el salt a les grans cadenes de distribució seria "més complicat" perquè la tòfona fresca s'ha de vendre, com a molt, amb un marge de deu dies.