Castellar del Riu reclama a la Generalitat protecció «urgent» pel Pi de les Tres Branques

Adrià Solé demana càmeres de vigilància per no viure atacs "cada dos per tres"

Aida Morales
29 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:46h
Pi de les Tres Branques amb una gran quantitat de serradures a terra.
Pi de les Tres Branques amb una gran quantitat de serradures a terra. | Aida Morales
L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha tornat a reclamar, aquest divendres després de conèixer el darrer atac contra el Pi de les Tres Branques i el Pi Jove, que la Generalitat, que a més és la propietària d'aquests dos arbres monumentals, els protegeixi amb caràcter “urgent”. Solé creu que aquest atemptat contra els dos símbols ha de ser l'últim i, per tant, ha reclamat des del consistori una actuació ràpida i contundent perquè una situació com aquesta no es torni a repetir. 

Aquest divendres s'ha trobat el Pi Vell i el Pi Jove amb diversos i profunds talls en algunes de les seves branques. En dos anys, és la segona vegada que cadascun d'aquests arbres pateix atacs. El penúltim i més important, el que va fer caure una de les grans branques del Pi Vell, que aquest estiu es va poder recol·locar amb un gran esforç i despesa econòmica. El també anomenat pi successor, per altra banda, va patir el passat juny del 2015 un atac que el va portar al límit de la mort tot i que, darrerament, s'havia anunciat que, de moment, sobrevivia

Per a l'alcalde de Castellar del Riu, el rerefons d'aquests atemptats són “el moment polític que Catalunya està vivint”. Una “fixació”, ha dit, anònima, ja que de moment ningú ha reivindicat l'atac. Per això, creu que la solució final seria posar càmeres o altres aparells de vigilància que, segons ha assegurat, l'Ajuntament ha demanat en nombroses ocasions a la Generalitat: “Si no, perilla que cada dos per tres estiguem així”.

Aquest darrer atemptat als dos arbres símbols dels Països Catalans ha generat, segons l'alcalde, una sensació de “dol i cansament” molt important en bona part dels berguedans. Per a ell, ha dit, és un dia “molt trist”, tot i que ha assegurat que es farà el possible per salvar-los.