La manca de pluges i de fred encén les alarmes del sector agrari català

Unió de Pagesos alerta que la sequera pot provocar pèrdues elevades en la collita de l'oliva, i que les altes temperatures han descompensat els cicles naturals de les floracions

Redacció
28 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:05h
La manca de pluja i de fred ha encès el llum d'alarma al sector català. Unió de Pagesos adverteix que la sequera derivada de la manca de precipitacions i les altes temperatures dels últims mesos està afectant molts conreus de Catalunya, tot i que el considera que encara és aviat per avaluar possibles pèrdues. Cal recordar que a bona part de la Catalunya Central fa més de 85 dies que no plou –s'estan trencant rècords històrics- mentre que a Ponent la ratxa supera les 60 jornades.

Aquesta situació propicia floracions avançades o descompensades, creixement de males herbes o plagues en fruita dolça i arròs, o avançament de les collites en el cas de l'horta, fet que provoca solapament de collites i remeses que es perden, com és el cas d'espinacs, que en algunes zones no s'han pogut comercialitzar. El sindicat demana al Departament d'Agricultura "diligència" en el moment de fer la valoració dels possibles danys "per tal que les pèrdues puguin ser compensades adequadament".
 

Mapa de la ratxa de dies sense pluja a Catalunya Foto: Meteocat