La «Sardina» pren el protagonisme del Carnestoltes de Berga

El Rei Calçoti reivindicarà el paper de les sardines durant el cap de setmana més esbojarrat de l'any | El Ball dels Cornuts es farà al passeig de la Indústria i la Guerra de la Farina busca ser multitudinària

Aida Morales
28 de gener del 2016
Actualitzat a la 13:37h
Presentació del Carnestoltes de Berga.
Presentació del Carnestoltes de Berga. | Aida Morales.
La sardina ha estat, tradicionalment, un element que sempre ha acompanyat el Carnestoltes però que, en molts pocs casos, ha tingut el protagonisme merescut. El rei de la disbauxa sempre ha estat una persona, relegant la sardina a un segon pla que, a més, ha estat avesat a precedir la fi de la bogeria i a donar pas al temps de quaresma. Per això, i amb l'objectiu de canviar els costums, la "Sardina" serà la protagonista, aquest 2016, del Carnestoltes de Berga. 
 
El seu paper destacat ja es pot començar a veure als mateixos programes, amb un disseny exclusiu i totalment personalitzat però, més enllà d'això, també serà l'element clau que vehicularà el cap de setmana de disbauxa d'aquest Carnestoltes, fins al seu crematori el dimecres 10 de febrer. 

La bogeria començarà a regnar a Berga el divendres 5 de febrer, amb l'esmorzar de disfresses de les escoles a la plaça de Sant Pere. En aquest, hi haurà coca i xocolata, i balls amb contes pels més menuts. A la tarda serà el torn de la gent gran, el tradicional Gran Ball al Casal. 

L'estrany Rei Calçoti apareixerà a la ciutat dissabte a partir de les 12.00 del migdia. Desfilant pels seus carrers i acompanyat de grans i petits, arribarà a la plaça de Sant Joan a les 13.00 hores, on serà el protagonista de la festa del confeti amb Dani Magyk. I a partir de les 16.00, començarà l'esperada rua de carrosses. 

Com altres anys, les carrosses participants s'hauran de concentrar primer davant la Residència Sant Bernabé, d'on sortiran per ordre d'arribada cap al carrer del Roser, baixaran pel passeig de la Pau fins a la plaça de la Creu, la Ronda Moreta i el passeig de la Indústria, amb rebuda per part dels Trastukats. Els jurats estaran situats a la plaça de la Creu, i també n'hi haurà un altre d'incògnit itinerant. El veredicte i lliurament de premis es farà públic després del sopar, a les 00:30 hores. 
 

Una de les vídues que vetllarà la Sardina durant el seu enterrament. Foto: Aida Morales.


Canvi d'ubicació del ball

Com ja va anunciar aquest diari, el canvi d'ubicació del Ball dels Cornuts serà una de les principals novetats. Aquest es farà al passeig de la Indústria, posteriorment al sopar popular, i amb la voluntat d'unificar espais i donar resposta a una de les reivindicacions històriques. 

"Esperem que la gent respongui, perquè és una demanda de la gent", ha declarat la presidenta de la Bauma dels Encantats, Mariona Casellas. A més, ha assegurat que hi haurà cadires i estufes perquè ningú passi fred, i una gran quantitat de festa a càrrec de PD Nanfu i T&T.

El dia següent, ha continuat, s'espera una Guerra de la Farina entre Carlins i Liberals un pèl especial. Amb la voluntat de celebrar els 125 anys, es demana a tots els participants antics i actuals que s'hi acostin, ja que es pretén fer una fotografia de família multitudinària. En aquesta guerra es llançaran 17.000 bombes que, tal com ha recordat Casellas, no són de farina, sinó d'un component especial: "Volem deixar-ho molt clar perquè cada anys ens ho diuen". 

La mort de la sardina

La sardina tornarà a sortir, finalment, el dimecres 10 de febrer durant la seva vetlla. "Com més serem, més plorarem", ha lamentat la presidenta de la Farsa, Angelina Vilella. En aquest acte, ha dit, es demana la participació de molts ploraners i ploraneres per a realitzar la processó que sortirà de la plaça de Sant Pere i acabarà a la del Forn. Allà, ha indicat, es llegirà el testament pel notari de Madrona (un notari que acollona) i es farà una sardinada popular. 

Al taüt es preveuen enganxar tot un seguit de sardines pintades pels nens i nenes de la ciutat. Aquestes, ha recordat la regidora de Festes, Mònica Garcia, es repartiran durant divendres i dissabte al matí perquè els més petits les decorin, així com ja van fer amb els Reis Mags. A més, també s'ha animat tothom a fer-se una foto amb la seva sardina i a penjar-la al Twitter amb el hastag #SardinaReiCalçoti.
 

Consulta el programa d'actes

Consulta les alteracions del trànsit el dissabte 6 de febrer per la rua del Carnestoltes

Arxivat a