SUCCESSOS

La Molina simula la caiguda d'un telecadira

En l'exercici hi han participat una seixantena d'alumnes i professors d'instituts de Girona, Vic i Mataró

per Redacció, 28 de gener de 2016 a les 10:10 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 28 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Moment en què un grup de voluntaris del simulacre era rescatat Foto: Protecció Civil


Protecció Civil de la Generalitat i l’estació d'esquí de La Molina han organitzat aquest dimecres al matí un exercici en què s'ha simulat l’avaria del telecadira Alabaus de l’estació, en el qual hi havia una cinquantena de passatgers. A causa de l’incident simulat, tots els usuaris han hagut de ser evacuats, i una de les cadires ha caigut per trencament d’una mènsula, provocant un ferit greu i un lleu. L'estació de la Molina, gestionada per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, està repartida entre les comarques de la Cerdanya, el Ripollès i el Berguedà.


Els principals objectius de l’exercici han estat comprovar els diversos protocols d’avisos i comunicació entre tots els actuants en cas d’accident i assajar els procediments d’activació del Pla d’Autoprotecció de l’estació. El simulacre ha servit també per practicar les accions del personal de La Molina amb els mitjans i protocols propis; i realitzar el repartiment de tasques i coordinació dels diversos grups actuants, tant a nivell operatiu com als diversos centres de control.

L’estació de La Molina ha destinat al lloc de l’accident el cap d’explotació fent tasques de cap de l’emergència; el cap d’Intervenció i un equip de rescat format per 4 písters; a més del personal de suport (control, manteniment, comercial,...). El centre mèdic de l’estació ha mobilitzat també un metge, infermera, un administratiu i un tècnic de transport.

Els Bombers de la Generalitat han activat dos binomis i un comandament de la unitat de muntanya del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) i un vehicle de comandament que s’ha encarregat de realitzar les maniobres de rescat i evacuació de les persones afectades, en coordinació amb la resta de cossos actuants.

El cos de Mossos d’Esquadra ha desplaçat a l’exercici tres dotacions de la Unitat d’Intervenció en Muntanya (UIM) que han col·laborat, en coordinació amb Bombers, en les tasques de salvament i rescat de les persones atrapades al telecadira. També hi ha participat una dotació de seguretat ciutadana de l’ABP Cerdanya, per tal de fer tasques de suport als altres serveis d’emergència i control dels accessos.


El Sistema d’Emergències Mèdiques SEM ha mobilitzat un total de 5 professionals amb una ambulància de Suport Vital Avançat medicalitzada (SVAm) integrada per un metge, un infermer i un tècnic en transport sanitari (TTS); i una ambulància de Suport Vital Bàsic (SVB) amb dos TTS. Un cop feta la recepció dels ferits, se’l ha avaluat i estabilitzat per a procedir al trasllat a l’hospital de destí més adient segons la seva patologia.

Per part de Protecció Civil de la Generalitat, s’ha mobilitat la responsable dels serveis territorials de la Catalunya Central i dos tècnics més del Servei de Logística i Operativa Territorial com a observadors; i d’altra banda el Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT) ha rebut les trucades del telèfon d’emergències 112 i de l’estació d’esquí.

En el simulacre hi han participat una seixantena de voluntaris (alumnes i professors) de l’Institut Narcís Xifra de Girona, i d’instituts de Vic i de Mataró que han simulat ser usuaris del telecadira en el moment de l’incident.

L’estació de La Molina va obtenir l’homologació del seu primer Pla d’Autoprotecció l’any 2010. El desembre de 2015 es va homologar la revisió del Pla. Els darrers anys s’han efectuat diversos simulacres amb la participació de mitjans externs als propis de l’estació: l’any 2011, d’evacuació del telecabina Alp 2500 i l’any 2012 d’evacuació del telecadira Font Canaleta

 

Participació