LA NEU AL BERGUEDÀ

Per Gemma Puig i Jaume Cusidó

Redacció
29 de gener del 2016
Actualitzat a les 18:55h
Berga nevada de nit.
Berga nevada de nit. | Jaume Cusidó.

Berga nevada Foto: Jaume Cusidó.


Per Gemma Puig... Fent memòria, recordo que quan anava l’escola o a l’Institut almenys un o dies, no hi podíem anar. Que passava? Doncs que nevava!! Nevava prou perquè potser els que vivíem a Berga si que podíem anar a l’escola, però els dels pobles veïns els hi era difícil arribar. Ostres això ja no passa!! Algun hivern amb alguna enfarinada sÍ, però una nevada de veritat... Canvi climàtic, escalfament global... haurem de fer-hi alguna cosa.
Cada hivern, però, podem fer una escapada al Rasos de Peguera on encara que sigui una feble nevada aguanta molts dies. I dins la comarca, doncs també cada any més o menys podem veure nevar o enfarinar a Bagà, Gisclareny, Castellar de n’Hug, La Pobla de Lillet, Vallcebre, Saldes... així que tampoc ens podem pas queixar. 

Abans de nevar, si mirem el cel ja ens dóna la pista que nevarà , aquell color blanc tan peculiar. La neu es forma a partir del vapor d’aigua dels núvols quan la temperatura estÀ per sota dels 0º graus.  L’aigua es congela i es formen cristalls de gel. 

Heu pogut observar mai un floc de neu? Mai cap floc de neu es igual que un altre, segur que el Jaume algun cop l’ha fotografiat ☺!  La forma hexagonal del floc de neu té en compte la temperatura, la humitat i l’altitud, la seva simetria es deguda als enllaços d’hidrogen que van formant els cristalls de gel.

Quan fa molt fred i neva, parlem també de neu rodona, flocs de neu arrodonits i consistents que deixen arbres carregats de neu

Si la temperatura no es prou freda “aiganeu”, neu barrejada amb pluja. 

I si més no, amb anys de molta neu i fred, la rufagada també ens porta la neu de les cotes més altes. Així algunes volves de neu també ens arriben que amb el vent salten a la nostra comarca.

“Neu rodona , d’altra en dóna”
“Quan a muntanya hi ha rufa, la tramuntana ja bufa”
“Pel gener la neu s’assenta com un cavaller, i pel febrer marxar com un ca llebrer”
“Any de set nevades, blat per les teulades “

 

Una bona nevada al Berguedà. Foto: Jaume Cusidó


Per Jaume Cusidó... La majoria de nosaltres ens emocionem quan anuncien nevades, i si podem, ja estem planificant on anirem. Aquí al Berguedà tenim la sort que ens queden ben a prop paisatges on és regular que hi nevi, encara que a vegades tenim la nevada a cotes més baixes, a Berga o més avall, i és quan realment ho hem d’aprofitar per fer fotos inèdites i no tenir gens de mandra de sortir ben equipats a fotografiar aquells indrets que mai estan nevats.

Recordeu que s’han de portar les bateries ben carregades, doncs com molts de vosaltres ja sabeu, el seu rendiment baixa amb el fred. En el cas de quedar-se sense bateria, se li pot treure una mica més de rendiment posant-la a la butxaca una estona per unes quantes fotos més...

Buscar la simplicitat també ens pot aportar bones fotografies. És molt important un bon calçat impermeable que no ens faci recular per tenir els peus mullats, doncs segurament haurem de trepitjar neu per localitzar el millor enquadrament.

Ja un cop a la neu, i amb les primeres fotos, pot succeir que el fotòmetre de la càmera (el sensor que calcula la llum entrant) ho faci malament, és a dir, sub exposi la fotografia i quedin fosques. Això passa perquè el reflexe de la neu és tant potent que enganya la càmera. Per solucionar-ho es pot sobre exposar 1 o 2 punts per compensar, o bé seleccionar l’escena neu.

Una altra cosa a tenir en compte és els canvis de temperatura. S’ha de vigilar si es fan fotos sota zero durant 1 o 2 hores i després s’entra en un refugi o casa que està a 21 graus, doncs amb el canvi brusc poden condensar humitat dins la càmera o als objectius, que ens pot esgarrar per uns dies el nostre reportatge hivernal.

També és un bon moment per practicar la fotografia macro, intentant captar petits detalls dels flocs de neu (Gemma ho tinc pendent  ☺! )
I si fotografiem persones es pot forçar el flash perquè quedin ben il·luminats

També amb la il·luminació artificial al capvespre o nit, es poden aconseguir veritables postals nadalenques, que podrem utilitzar per felicitar els nostres familiars i amics.

Afegir que és més fàcil localitzar escenes que sense neu potser ni les veuríem. 

I ara toca esperar que nevi i nevi … i quan ho faci … fora mandra i a fer fotos !!!
 

La neu al Berguedà. Foto: Jaume Cusidó.

 

Berga des de les altures nevada. Foto: Jaume Cusidó.
 

Berga nevada de nit. Foto: Jaume Cusidó.
 

El Pedraforca nevat. Foto: Jaume Cusidó.
 

Un paisatge nevat del Berguedà Foto: Jaume Cusidó.
 

El Berguedà ben nevat. Foto: Jaume Cusidó.
 

El Pedraforca presideix una imatge de postal del Berguedà. Foto: Jaume Cusidó.

 

Jaume Cusidó i Morral (Sabadell, 1967). Informàtic analista programador des de fa 30 anys. Sempre m’han apassionat els paisatges. Recordo la meva habitació de petit on hi tenia penjats uns pòsters de paisatges de natura. Però no va ser fins el 2005 quan em va agafar la vena de la fotografia. Des d'aleshores no he parat, primer exposicions, cursos de retoc, d’iniciació i ara de meteorologia i com fotografiar-la. Em podeu trobar a jaumecusido.com

Gemma Puig i Feliu (Berga , 1976). Llicenciada en Física, des de petita m'agradava saber el perquè de les coses, l'astronomia em cridava l'atenció i la casualitat em va portar a quedar-me més a prop, a l'atmosfera, a la meteorologia. Vaig començar a treballar al SAM, Serveis Audiovisuals de Meteorologia, on es feia un canal temàtic de meteorologia Canal Méteo. Des de l'estiu del 2008, presento l'espai del temps de TV3, Els Matins, 3/24 i Catalunya Ràdio. Cal tenir els peus a terra però m'agrada mirar el cel!