El Berguedà serà escenari d'una nova pel·lícula sobre la llegenda d'Otger Cataló

El film cinematogràfic “Pàtria” farà un càsting per buscar actors secundaris i altres personatges aquest diumenge a Bagà

Aida Morales
26 de gener del 2016
Actualitzat el 27 de gener a la 13:44h
Otger Cataló
Otger Cataló | CCH

Els 9 Barons de la Fama envoltant la Verge de Montgrony


Guardiola de Berguedà, Bagà o Viver i Serrateix seran alguns dels entorns protagonistes de la nova pel·lícula que el director Joan Frank Charansonnet començarà a gravar properament, sobre la llegenda d'Otger Cataló i els nou barons de la fama. En aquest film que, segons ha pogut saber NacióBerguedà, està orientat al cinema i a un públic molt familiar, es convida els berguedans a participar-hi com a figurants i personatges secundaris.

Per això, han informat, aquest diumenge es realitzarà un càsting al Casal de la Vila de Bagà de les 10.00 a les 14.00 i de les 16.00 a les 20.00 hores, on es buscaran més d'un centenar de persones per omplir escenificacions i, fins i tot, realitzar papers secundaris. Concretament, es busquen infants i joves, homes amb habilitat per muntar a cavall, acròbates o malabaristes, especialistes en lluites amb espasa, adolescents d'entre 14 i 17 anys, artesans i músics d'instruments tradicionals. 

De fet, l'actriu i productora Alba López ha explicat a aquest diari que no tots els personatges que es busquen pel càsting seran figurants, sinó que també hi ha papers “molt importants”, com és el cas de les persones que sàpiguen muntar a cavall, que podrien ser suplents dels personatges principals; monjos i monges amb una considerable presència a la pel·lícula, i dos adolescents que tindran un paper rellevant i que, en aquest cas, encara no s'han cobert. 

La pel·lícula estarà gravada un 70% al Berguedà i un 30% a la Jonquera, segons ha precisat, amb actors de primer nivell català, com ara Boris Ruiz, Joan Massotkleiner, Miquel Gelabert o Miquel Sitjar, entre els prop de 300 personatges i figurants que s'esperen. El film, per altra banda, s'allunyarà de la tendència retrospectiva del seu director, amb un pressupost molt limitat, i sota la producció i distribució de Dejavú Films i Capaneida Films. 

La llegenda

La mitologia tradicional catalana atribueix la fundació dels Països Catalans a un cavaller d'origen got anomenat Otger Cataló, que governava Aquitània i que va combatre amb els sarraïns el 733. Cataló va conjurar en la lluita a nou cavallers de la terra catalana, que van ser els que van acudir a la seva crida; Cervelló, Eril, Ribelles, Montcada, Cervera, Pinós, Anglesola, Alemany i Mataplana, els coneguts com “Els 9 Cavallers de la Terra” o “Els 9 Barons de la Fama”, que van prometre lluitar per Catalunya fins a la mort. 

La primera vegada que apareix escrita aquesta llegenda és en l'obra “Histories e conquestes dels Reys de Aragó e Comtes de Barcelona”, datada de 1438 al Monestir de Sant Llorenç de Guardiola de Berguedà i escrita per un jove cavaller i mossèn anomenat Pere Tomic. Amb el temps, la història d'Otger Cataló es relaciona amb la Guifré el Pilós, convertint-se, ambdues persones, en mites de Catalunya.
 

Otger Cataló Foto: CCH

Arxivat a