El musclo zebrat continua a la Baells, però no s'ha estès a les conques internes

Les parets de la presa del pantà berguedà estan infestades d'aquesta espècies invasora

Redacció
26 de gener del 2016
Actualitzat a la 13:23h
Un exemplar de musclo zebrat.
Un exemplar de musclo zebrat. | ACA
Aquest 2015, el musclo zebrat continua al pantà de la Baells tot i que, segons ha informat l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), aquesta espècie invasora no s'ha estès més enllà d'aquest embassament, a la resta de conques internes de Catalunya. Aquesta espècies, doncs, continua confinada únicament en aquest pantà, des que fa quatre anys es va localitzar. 

Això s'ha pogut confirmar després de realitzar un anàlisi sobre l'estat i la presència de musclo zebrat a les conques internes de Catalunya, estudiant un total de 16 masses d'aigua, embassaments, estanys i trams de rius. Aquest fet és una notícia positiva, segons l'ACA, ja que la proliferació d'espècies invasores, i en concret d'aquest musclo d'origen euroasiàtic a diverses conques espanyoles ha requerit d'un intens pla d'actuació orientat a la prevenció.

El musclo zebrat (Dreissena polymorphpa) és un mol·lusc d'aigua dolça amb una gran capacitat de dispersió i colonització. És originari del mar Caspi, i la seva àrea de distribució s'ha anat ampliant a diversos països de l'hemisferi nord, sobretot, a través de la navegació i la creació de canals. Aquest animal provoca pertorbacions ecològiques i importants pèrdues econòmiques pels danys que causa en les infraestructures hidràuliques. El problema, segons han indicat, és que forma colònies massives i pot provocar obstruccions en les conduccions d'aigua, i la corrosió d'alguns metalls. 
 

La presa de la Baells, àmpliament infestada. Foto: ACA


A Catalunya, el primer registra de població es va detectar al tram baix del riu Ebre l'any 2001. El 2004, ja se'n van trobar d'adults a Maquinensa, i el 2006 va arribar a la capçalera de l'Ebre. Pel que fa a les capçaleres internes, se n'ha localitzat a la Baells (2011), on s'ha expandit i consolidat. A Gaià, per contra, es van trobar larves, tot i que aquesta espècies no es va adaptar i no se n'han tornat a trobar rastres. 

Prevenció

Tant a la Baells, com a la resta de Catalunya on s'ha detectat aquest mol·lusc, s'ha posat en marxa un pla de prevenció per evitar-ne la dispersió. En aquest, hi consten tota una sèrie de mesures de neteja i de desinfecció, com ara netejar botes, xarxes i cordes, i també desinfectar a fons i amb uns productes especials les embarcacions.