Els drones ajuden a detectar una plaga de processionària al Berguedà

Una gran quantitat de pins han perdut gairebé totes les fulles a la comarca

Europa Press/Redacció
25 de gener del 2016
Actualitzat el 26 de gener a les 9:59h
La utilització de drones ha ajudat a detectar una plaga de processionària del pi en boscos del Berguedà, segons ha informat aquest dilluns el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (Creaf) en un comunicat.

Concretament, l'investigador del Creaf i del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) Lluís Brotons ha obtingut imatges amb aquests aparells en les quals s'observa que els pins han perdut gairebé totes les fulles, a causa de la gran quantitat d'erugues que hi ha.

Les altes temperatures registrades durant la tardor i el començament d'aquest hivern, i que els mesos d'octubre i novembre han estat excepcionalment càlids, han fet que hagin sobreviscut moltes més erugues de l'habitual. Per aquesta raó, aquests insectes, que acostumen a morir a causa del fred quan són larves, han arribat a l'estadi en el qual són més voraços, per la qual cosa es produeixen defoliacions més intenses dels arbres.

A més, les elevades temperatures han ajudat que el cicle d'aquesta espècie s'avanci de manera considerable, ja que ja fa mesos que hi ha una gran quantitat de bolsons blancs als arbres, i les processons van començar a veure's el desembre, bastant abans del que seria normal.

Aquesta situació ha provocat que els arbres semblin morts, tot i que segurament no és així perquè la processionària del pi només es menja les fulles verdes, i molt rarament devora les gemmes tancades que serà d'on naixeran les noves fulles aquesta primavera vinent.

Al Berguedà, aquesta situació ja fa mesos que es posa de relleu, amb reclamacions a la Generalitat que, segons va avançar NacióBerguedà, ja s'ha compromès a actuar de cara a l'any que ve.