L'Espai Terra descobreix el poble de Peguera, el més alt de Catalunya si no fos abandonat

El maqui caracremada va néixer en aquest petit poble del Berguedà | Dani Ramírez repassa la seva història i llegendes

Redacció
25 de gener del 2016
Actualitzat el 26 de gener a les 9:59h

El programa de TV3 Espai Terra ha repassat aquest dilluns els últims vestigis del poble abandonat de Peguera, al terme municipal de Fígols. Un poble "deshabitat", tot i que encara amb alguna casa dempeus, que es convertiria directament en el municipi més alt de Catalunya, si actualment encara es pogués considerar un poble. Concretament, i segons han indicat, es troba a 1.630 metres d'alçada, a tocar de Cercs, i entre l'obaga dels Rasos i la Serra d'Ensija. 

Durant el programa, Dani Ramírez ha repassat la seva història ja des del segle XXI, els seus moments de màxima esplendor a finals del segle XX a causa de la mineria, i el seu declivi quan aquesta va desaparèixer. A partir de llavors, i malgrat que encara es pot veure l'ermita de Sant Miquel i el seu cementiri, la majoria de cases s'han anat ensorrant i, fa uns anys, un xeic àrab va optar per comprar-lo, amb l'objectiu d'organtizar-hi un complex hoteler de luxe. Els problemes burocràtics, però, han fet desistir aquest empresari que, darrerament, va anunciar que tornava a posar el poble a la venda

Com a curiositat, l'Espai Terra ha recordat que, en aquest poble, va néixer el conegut maqui Caracremada. Un lloc d'on aquest personatge va decidir marxar, ja que un llamp va matar la seva mare quan només tenia 14 anys i el considerava maleït. A dia d'avui, i sense vida quotidiana, Peguera s'ha convertit en un entorn fantàstic per a realitzar-hi esports de muntanya. El turisme, les vies d'escalada, les rutes en BTT o l'excursionisme el converteixen en un punt de referència, també per la seva bellesa, al Berguedà. El seu futur, però, continua obert, tot i que el poble de Peguera cada vegada va desapareixent.