Laura Vilagrà: «Vull ser la delegada del territori al Govern»

Els reptes de la nova representant se centraran en dèficits històrics del territori com les infraestructures, la promoció econòmica, la mineria o la gestió dels purins

Mar Martí/Estefania Escolà
25 de gener del 2016
Actualitzat el 26 de gener a les 10:01h

La recent nomenada delegada del Govern a la Catalunya Central, Laura Vilagrà. Foto: Estefania Escolà


Laura Vilagrà (ERC) és des de fa pocs dies la nova delegada del Govern a la Catalunya Central, en substitució de Juli Gendrau (CDC). En una entrevista a l'ACN publicada per NacióDigital, l'exalcaldessa de Santpedor ha desgranat els reptes que s'ha marcat, entre els quals destaca l'elaboració d'un pla de mandat "d'ampli consens" per definir cap on ha d'anar el territori. Vilagrà ha destacat que vol ser "la delegada del territori al Govern" i que les comarques comptin amb ella "per resoldre els problemes". Les primeres accions que vol dur a terme se centraran, principalment, en solucionar els dèficits històrics del territori com les infraestructures; la promoció econòmica i temes mediambientals, com la mineria o els purins.

Vilagrà es va convertir formalment dimecres passat en la nova delegada del Govern a les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, Osona i el Solsonès. La flamant representant de la Generalitat al territori no és nova en la política, ja que durant tres mandats va ser alcaldessa de Santpedor, també va ser consellera comarcal al Consell Comarcal del Bages i diputada al Parlament. En aquesta entrevista, Vilagrà creu que la seva experiència li valdrà positivament per afrontar la nova responsabilitat i ha expressat que allò que li agradaria fer és "ser la delegada del territori al Govern" i "ser una persona que al territori s'hi compti per resoldre els problemes que puguin sorgir".

Una de les primeres accions que vol dur a terme la nova delegada del Govern és elaborar un pla de mandat consensuat amb el territori, les administracions locals els agents econòmics i socials i la ciutadania en general. Per ella, aquest pla ha de marcar quines són les prioritats del territori i definir "cap a on anem i què vol ser la Catalunya Central en el futur". "Intentaré desgranar aquest pla de mandat i presentar-lo amb força perquè tingui un consens ampli i la voluntat del territori", ha destacat Vilagrà. 

La nova delegada ha valorat positivament la tasca que ha fet el seu antecessor en el càrrec, el convergent Juli Gendrau. Vilagrà s'ha proposat continuar amb la seva feina sent eficient des del punt de vista administratiu. "Vull crear una delegació que sigui dinàmica i àgil, i que no solapi tasques que fan altres administracions", ha dit. 

Repte: solucionar dèficits històrics del territori 

Vilagrà coneix molt bé la realitat de la Catalunya Central, ja que durant quatre anys (2006-2011) va defensar el territori davant del Parlament com a diputada d'ERC. Tot i que és conscient que cadascuna de les sis comarques que formen part de la delegació tenen una idiosincràsia diferent, hi ha temes en comú que s'han convertit en dèficits històrics del territori i que Vilagrà s'ha marcat com a repte encarrilar. 

Entre ells, l'estat de les infraestructures ferroviàries amb trajectes que duren igual que fa un segle i unes instal·lacions molt degradades; la integració tarifària, encara pendent d'aplicar en algunes comarques; l'estat de les carreteres, especialment la C-55 i la C-16; la promoció econòmica del territori; la reindustrialització; i temes mediambientals com la mineria o la gestió dels purins. 

La nova delegada reconeix que "cap d'aquests temes serà fàcil d'encarrilar", però ha assegurat que la seva intenció és treballar-los conjuntament amb el territori. "Alguns d'aquests temes són patates calentes i altres són problemes més estructurals, però són els primers que treballaré", ha garantit. 

L'especialització, clau per reduir les xifres d'atur 

Les comarques centrals van tancar l'any 2015 amb 4.600 aturats menys. La tendència és a la baixa, però encara hi ha 34.798 persones a l'atur. Vilagrà reconeix que es tracta d'una xifra "important" i ha explicat que dues de les comarques més afectades són l'Anoia i el Berguedà, on la pèrdua d'indústria ha representat un "cop fort". 

Per la nova delegada de la Catalunya Central, el primer que cal fer, tal com demana la UE, és apostar per l'especialització. "Hi ha sectors on ja som bons i hem de mirar de ser innovadors, trobar nínxols nous i apostar per desenvolupar-los", ha dit. Així, Vilagrà creu que, per reduir les xifres d'atur, serà clau elaborar plans d'especialització i competitivitat territorial. "Que cada regió pugui identificar un mapa amb els elements on té més potencial", ha explicat. 

Elogis a la nova figura del president

Vilagrà ha elogiat la figura del nou president de la Generalitat, Carles Puigdemont. "És una persona molt implicada, absolutament abnegada per la cosa pública i per fer les coses ben fetes", ha dit. Per a la nova delegada, el fet que el nou president hagi estat alcalde de Girona és "fantàstic, ja que a tots en agradaria tenir ciutats com Girona a tot arreu". "Com alcalde ha fet una gran tasca", ha assegurat. D'altra banda, Vilagrà creu que el nou president farà una gran feina descentralitzadora, ja que "tindrà al cap el fet que tot el territori ha de tenir oportunitats".

Per Vilagrà, la independència de Catalunya és essencial en la seva trajectòria política. "Em vaig implicar en política perquè volia que Catalunya fos un país independent i ara formar part del primer govern netament independentista i que jo pugui posar el meu granet de sorra és un goig i espero estar a l'alçada del moment", ha explicat. 

En aquest sentit, la nova delegada ha recordat que les comarques centrals han tingut un pes important en el procés cap a la independència i vol treballar per mantenir-lo. Vilagrà creu que la Catalunya Central té força dins del procés municipal i ha recordat que el percentatge de municipis que formen part de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI) és molt alt. 

Currículum

Laura Vilagrà té 39 anys i és llicenciada en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB. Tot i la seva joventut, al seu darrera té una llarga trajectòria política: va ser alcaldessa de Santpedor durant 12 anys, diputada al Parlament i consellera al Consell Comarcal del Bages. A més, va ser una de les figures puntals de l'Associació de Municipis per la Independència. 

Al maig del 2015 va decidir no presentar-se a les eleccions municipals perquè volia descansar de la política i dedicar-se a estudiar, però el destí ha fet que aquesta aturada només hagi durat uns pocs mesos, ja que el president d'ERC, Oriol Junqueras, va escollir-la personalment per representar les comarques centrals.