Jordi Travé: «Hi hauria d'haver hagut una mica més de voluntat política»

El president de l'AAVV del Tossalet de les Forques afirma que, tant el govern com l'oposició, hauran de treballar per trobar finançament per la Rasa dels Molins

Aida Morales
21 de gener del 2016
Actualitzat el 24 de gener a les 20:51h
Rasa dels Molins
Rasa dels Molins | Facebook Berga Claveguera Oberta

Una de les assignatures pendents de tants governs de Berga ha estat solucionar el problema històric de les aigües residuals de la Rasa dels Molins, al barri el Tossalet de les Forques. Obligatori per llei des de finals dels anys setanta, aquest espai s'ha anat deixant, sense que es pogués tirar endavant un projecte definitiu de canalització des les aigües residuals, sigui per problemes burocràtics, o per falta de finançament. En aquest curs, l'Ajuntament de Berga finalment ha aconseguit aprovar el projecte inicial per a realitzar unes obres que costaran 143.000 euros però que, de moment, encara no tenen manera de pagar-se. El president de l'Associació de Veïns del Tossalet de les Forques, Jordi Travé, explica el seu punt de vista. 

-Fa poc més d'una setmana, l'Ajuntament de Berga va aprovar el projecte inicial per posar fil a l'agulla al problema de les aigües residuals de la Rasa dels Molins. Des de l'Associació de Veïns del Tossalet de les Forques com valoren aquesta notícia?
Mira, aquest projecte fa set o vuit anys que es mou, però cada vegada que s'ha anat fent, s'ha anat encallant perquè faltaven papers, documentació... Era com una trilogia entre serveis tècnics, intervenció i secretari, i d'aquí no sortíem. 

-Per tant?
Es veu positivament perquè cada cop anem fent un pas més. Els veïns no ens hem cansat de batallar-hi, hem anat a molts puestos a denunciar-ho. I cada cop, potser, s'anava fent un pas, però encara hi havia encallada. Ara haurem de veure com fem el tema del finançament. 

-Es tracta, a més, d'una obra que ja s'hauria d'haver realitzat fa anys, ja que és d'obligatori compliment des de finals dels anys setanta.
Sí, fa molt temps que està igual. No sé què devia passar. Potser quan la depuradora va passar al Consell Comarcal van faltar uns quants tubs... No ho sé, però hi ha zones de la Rasa on les aigües fecals cauen a la riera i comença a fer pudor. A més, també hi ha un problema amb el clavegueram gran que baixa del torrent amb porqueria avall. Jo crec que quan s'hagi connectat amb el tub ja estarà. 

-Han estat moltes i diverses, les reivindicacions dels veïns. Ben bé, però, què és el que més els molesta?
Que hi ha força pudor i, com que baixa tanta porqueria de les aigües fecals, hi ha rates, hi ha brutícia i de tot una mica. La pudor, sobretot, i a l'estiu, que no plou, encara pitjor. S'hauria de netejar, però no sé si és competència de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) o de l'Ajuntament. Nosaltres ho hem demanat a tothom. 

-I fins i tot han arribat al Síndic de Greuges.
Sí, un parell de cops. També hem anat als Matins de TV3 i hem anat fent diverses instàncies a l'Ajuntament. Fins i tot, quan era conseller de Territori i Sostenibilitat Lluís Recoder, o amb Laura Massana, quan estava a Medi Ambient.
 

Rasa dels Molins Foto: Facebook Berga Claveguera Oberta


-Què és el que els ha explicat el consistori berguedà?
Com a associació de veïns n'hem parlat vàries vegades, de la Rasa dels Molins. Després de l'últim Ple municipal, jo vaig demanar al regidor Oriol Camps que em passés per escrit o d'alguna manera tot el que havia explicat, perquè ho pogués passar als veïns. Tot i això, ara el que caldrà és fer les actuacions i mirar de buscar finançament pels 140.000 euros que val. Jo amb l'Ajuntament de Berga sempre parlo amb l'Oriol o l'alcaldessa, i ens van explicar això. 

-Però aquestes converses i reivindicacions ja venen d'antic.
Si, això ja ve de molt endarrere. Jo tinc tota la documentació des del primer dia en què es va començar a demanar. Tot això es va passar a Medi Ambient, a les conselleries, a l'ACA, que van dir que ells no n'eren responsables... I també en vam parlar amb els anteriors equips de govern, amb els serveis tècnics... I això ho hem anat seguint. 

-Creu que hi ha hagut prou voluntat política?
Jo crec que s'havia d'haver posat una mica més de... Bé, no sé si per la burocràcia o el paperam. Però hagués calgut una mica més de celeritat perquè és una cosa de salubritat. Jo crec que sí, crec que tothom hi ha posat la seva voluntat, però potser a vegades hi hauria d'haver hagut una mica més de voluntat política. Sobretot, perquè ens hem queixat moltes vegades. 

-Considera que hi ha hagut descontrol?
No sé si descontrol o descordinació entre regidories i tècnics. Quan es tenien els diners, no hi havia els papers, i ara que es tenen els papers en regla, no hi ha els diners. 

-No obstant això, amb aquest nou pas, els veïns són optimistes?
Sí, jo crec que a la llarga es farà. Penso que costarà, però si tenim el finançament, és possible que ho poguem arreglar. Aquí, però, tant el govern com l'oposició hi haurà de posar tot el que puguin, i si s'ha de mirar de buscar finançament, doncs mira. Tots volem creure que es podrà arreglar. 
Arxivat a