Comença la digitalització en 3D dels Gegants Nous de la Patum

Aquest procés costarà 3.267 euros, provinetns d'una subvenció de la Generalitat

Aida Morales
20 de gener del 2016
Actualitzat a les 16:50h
Els Gegants Nous de la Patum, amb el Vell
Els Gegants Nous de la Patum, amb el Vell | Aida Morales

La digitalització en 3D dels Gegants Nous de la Patum de Berga comença aquest dijous. D'aquesta manera, segons ha informat l'Ajuntament de la capital del Berguedà, es continuarà el procés iniciat el 2014 amb altres comparses, que suposarà una garantia de manteniment d'aquests elements si, en un futur, es veiessin malmesos o patissin qualsevol accident. Aquesta iniciativa es va iniciar amb la digitalització de l'Àliga, els caps i mans dels dos Gegants Vells, i els caps de les Guites. 

El procés de digalització comptarà amb la supervisió de la restauradora de les comparses, Gemma Rodríguez, i es farà a la pròpia Casa de la Patum, sense que els gegants s'hagin de desplaçar. Durant aquest, han especificat, s'utilitzarà el sistema digital SIDIO, l'únic del mercat que no requereix cap contacte amb l'objecte durant la captura de dades i que, a banda, controla l'exposició lumínica i treballa amb llum freda. El capçal de captura de SIDIO genera un núvol de punts d'alta densitat amb una distància que pot arribar a ser de 75 micres, i que permet capturar tots els detalls per tenir un document en 3D totalment fidedigne. 

L'empresa que s'encarregarà de la digitalització és la barcelonina Nub3D S.L., que durant anys s'ha fet càrrec de portar a terme tasques d'investigació i desenvolupament de la tecnologia òptica. En el camp cultural, segons ha informat el consistori, Nub3D S.L. ha digitalitzat diversos jaciments d'arqueologia, així com el Museu del Prado de Madrid, el Louvre de París, el Museu Episcopal de Vic o el British Museum de Londres. A més, també ha fet la digitalització de la tomba de Tutankamon, a Egipte.

Aquest procés tindrà un cost de 3.267 euros, dels quals 3.144 es podran cobrir mitjançant una subvenció del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. Tal com han remarcat, la voluntat del Patronat Municipal de la Patum és continuar digitalitzant la resta de comparses, fins a disposar en 3D de tots els elements patumaires, sense necessitat de fer motlles que poguessin malmetre-les.
Arxivat a