Una empresa berguedana crea una «app» per localitzar espècies invasores al món

Un grup de cinc investigadors, entre els quals la berguedana Ariadna Just, reben el vistiplau de la Comissió Europea dins el projecte MyGEOSS

Aida Morales
20 de gener del 2016
Actualitzat el 22 de gener a les 10:55h
Geoportal de l'APP d'espècies invasores
Geoportal de l'APP d'espècies invasores

L'empresa berguedana Alter Sport ha estat l'encarregada de donar color i forma a una «app» única al món. Es tracta d'IASTracker, un projecte impulsat per IC5Team, un grup de cinc investigadors entre els quals la berguedana Ariadna Just, que han volgut tirar endavant una eina de geolocalització de les espècies invasores arreu del planeta. 

Aquesta aplicació mòbil, que permet localitzar aquest tipus d'espècies, possibilita la interacció entre observadors, usuaris i experts. Concretament, aquests poden comparar la flora i fauna a través de les imatges i els continguts, i introduir-hi les novetats que considerin en cada cas. A través d'un geoportal, l'aplicació també permet veure les fotografies concretes i compartir les observacions dels usuaris.

Segons han informat, IASTracker també està disponible en anglès, francès, castellà i català i serà accessible des d'Android i iOS a partir del proper 28 de gener.

Projecte europeu

L'«app» forma part d'un programa de la Comissió Europea que s'anomena MyGEOSS i que, mitjançant el finançament del programa de Recerca i Innovació Horizon2020, es basa en crear aplicacions que informin als ciutadans dels canvis que afecten el seu entorn. En aquest cas, i en el marc d'un món canviant, els cinc investigadors han volgut analitzar la deriva de la biodiversitat a través de la invasió d'animals i plantes de fora. Això, tenint en compte que la seva distribució exacta és poc coneguda, creuen que pot ser "imprescindible" per evitar la seva expansió. 

Els investigadors que han portat a terme IAS Tracker són Ariadna Just, Blanca Botey, Thomas Cernocky, Martí Pizarro i Anna Tardà, amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya. Entre les espècies invasores que es poden trobar a les zones pilot destaca el musclo zebra, l'herba de la pampa o l'atzavara.
 

Descarrega't l'"app" d'IASTracker

Consulta el geoportal d'IASTracker