Els termòmetres es desplomen al Berguedà aquest cap de setmana

Divendres i dissabte van ser el dies més freds de l'hivern amb temperatures que van arribar als -6,8ºC

Redacció
18 de gener del 2016
Actualitzat a les 15:30h

Estalactites de gel. Foto: Josep M. Costa


Els termòmetres al Berguedà, tal com ja estava previst, es van desplomar aquest cap de setmana. Les matinades de dissabte i diumenge van ser les més fortes, amb gelades que van fer caure els termòmetres gairebé fins als -7ºC, i que van ajudar a emblanquinar alguns punts de l'Alt Berguedà

El valor més fred copsat per les estacions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) es va registrar durant la matinada de dissabte a Gisclareny, on el termòmetre va caure fins als -6,8º. No obstant això, va ser durant la matinada de diumenge quan els valors més freds es van generalitzar a la comarca, amb -3,5ºC a Gisclareny, però -6,5ºC a Guardiola de Berguedà o -4,5ºC a La Quar. Al Santuari de Queralt de Berga, els valors més baixos van ser dissabte quan la forta ventada va fer disminuir les temperatures fins als -2,6ºC dissabte.

En alguns punts, a més, es va produir el que s'anomena una glaçada negra. Això succeeix quan quan l’aire té molt poca humitat i no es produeix gebre. Té com a conseqüència la destrucció i l’ennegriment de moltes plantes. En el parlar popular es diu que “les plantes es rosteixen”.

En els propers dies, les temperatures tendiran a pujar lleugerament, tot i que continuarà fent fred a la nit i de dia quan hi hagi núvols. A la matinada d’aquest dilluns, el fred ja no ha estat tan intens i les mínimes s’han situat per sota dels -4,5ºC.