Es busquen 7.000 donants de sang a Catalunya

L'hospital més proper on els berguedans poden donar sang és l'Althaia de Manresa

per Jordi Palmer , Barcelona, 16 de gener de 2016 a les 23:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 16 de gener de 2016 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La marató de donants s'ha iniciat oficialment amb un llençament de globus Foto: Jordi Palmer


Des d'aquest divendres, 15 de gener, i fins al dia 22, els principals hospitals de Catalunya organitzen la Marató de Donats 2.0, una oportunitat per restablir les reserves de sang gràcies a les donacions del ciutadans. La campanya, que a més es desplaça amb unitats mòbils a la plaça Catalunya de Barcelona durant les jornades d'aquest divendres i dissabte, té com la voluntat de reclamar la solidaritat de la ciutadania raó per la qual el lema d'enguany és "La sort de donar sang".


L'objectiu de la campanya, organitzada pel Banc de Teixits i Sang, és el d'aconseguir 7.000 donacions  extra precisament en un moment en què les reserves han caigut per l'efecte de les festes nadalenques. Enguany s'impulsa l'argument que donar sang és una sort perquè efectivament, poder cedir part de la pròpia sang és necessàriament sinònim de salut, a més de ser també tota una sort que les persones que necessiten sang en puguin obtenir per cobrir les seves necessitats.

Els beneficiaris, protagonistes


En aquest sentit, la donació fa possible que hi hagi sang per a operacions i tractaments, raó per la qual ha estat voluntat del Banc de Teixits i Sang de convertir en protagonistes de la Marató precisament aquells beneficiaris de la donació, sempre tenint en compte que es calcula que una de cada cinc persones pot necessitar sang en algun moment de la seva vida.

La sang provinent de les donacions de sang s’utilitza en un cinquanta per cent en tractaments de malalties com el càncer o l’anèmia, mentre que un altre quaranta per cent es fa servir en intervencions quirúrgiques com trasplantaments o accidents. La resta s'utilitza epr a altres usos, entre els quals els relacionats amb l’obstetrícia i la ginecologia, com les hemorràgies postpart, i de fet, cada any unes 1.500 dones salven la vida gràcies a les transfusions que reben.


Amb la voluntat de conscienciar la ciutadania de la necessitat de donar sang, al llarg de les jornades de la marató diversos col·lectius de receptors col·laboraran en la difusió de la campanya, que podran fer tasques de sensibilització a partir de la difusió dels seus casos personals. A més, entre els seguidors del Banc de Sang destaquen els Ambaixadors 2.0 de la donació de sang, un grup de donants habituals que s'ha compromès a difondre la necessitat de donar sang a través de les xarxes socials. Són una quarantena de persones de tot Catalunya agrupades en una llista específica de Twitter, a més de promocionar l'etiqueta #MaratoDonantsCAT.

A més del punt de donació situat al centre de Barcelona, habilitat davant del Triangle i obert entre 10 i 21h, la Marató de Donants també se celebra als hospitals Germans Trias i Pujol de Badalona, al Clínic, Sant Pau i Vall d'Hebron de Barcelona, al Josep Trueta de Girona, a l'Hospital de Bellvitge de l'Hospitalet de Llobregat, a l'Arnau de Vilanova de Lleida, a la Fundació Althaia de Manresa, a l'Hospital Sant Joan de Reus, al Joan XXIII de Tarragona, a la Mútua de Terrassa i a l'Hospital Verge de la Cinta de Tortosa. L'Hospital Comarcal Sant Bernabé de Berga, per altra banda, no s'hi veu inclòs, i els berguedans que hi vulguin participar s'hauran de desplaçar al centre més proper, que és el de Manresa.

 

Participació