Berga es fa forta contra la supressió d'una línia pública de P3

Unanimitat en l'aprovació inicial del projecte de la Rasa dels Molins | L'Ajuntament de Berga accepta el préstec de l'IDAE per posar leds a la majoria de fanals de la ciutat

Aida Morales
14 de gener del 2016
Actualitzat el 15 de gener a les 12:30h
La portaveu del Grup en Defensa de l'Educació Pública a Berga llegint la moció
La portaveu del Grup en Defensa de l'Educació Pública a Berga llegint la moció | Aida Morales

La sala de Plens de l'Ajuntament de Berga s'ha omplert, aquest dijous, de mares, pares, professors i membres del Grup en Defensa de l'Educació Pública a Berga, que han estat pressents en la discussió que s'ha tingut sobre la decisió de la Generalitat de suprimir una de les línies de P3 a la ciutat. En conjunt, la majoria de grups han estat coincidents en la màxima, la voluntat de mantenir aquest servei, tot i que el resultat final ha acabat sense el consens esperat. 

Com que no es tractava d'una entitat registrada, una portaveu d'aquest grup ha llegit la moció presentada per la CUP, ERC, ICV i PSC, a l'inici de la sessió. Més endavant, els partits la han defensat. Recordant les més de 2.500 signatures que ja s'han recollit, la regidora d'Educació, Mònica Garcia, ha estat una de les més contundents: "El pressupost en ensenyament de la Generalitat en els últims 5 anys ha disminuït més de 1000 milions d'euros; i malgrat tot, la partida dirigida a les escoles concertades ha augmentat des del 2012 un 4,8%". 

En aquest punt, Garcia ha defensat que tancar una línia de P3 de la pública i no de la privada és una "qüestió política" i de "prioritzar un model o un altre" i, en la mateixa línia, l'ecosocialista Joan Torres ha lamentat que el sistema educatiu sigui "pervers" i que la Generalitat estigui fent el joc a aquesta perversió, amb el model concertat. 

Davant d'aquestes afirmacions, sumant-hi les del grup socialista que ha lamentat que el ràtio de les escoles públiques cada vegada sigui més gran, i les d'ERC que, de la mà de Jordi Pujals, ha demanat un "front comú" per aturar aquesta pèrdua, ha estat CiU qui ha posat el contrapunt al debat. 

Per la seva part, els convergents no s'han sumat a aquesta moció, sinó que n'han presentat una altra en què, segons ha defensat Antoni Biarnés, no s'entra en el "conflicte entre l'escola pública i la concertada". "Aquí no ens hi trobareu", ha afirmat, i ha assegurat que en el model que defensa Convergència hi ha espai per als dos tipus d'escoles, amb opció de les famílies a decidir. 

Finalment, però, la moció de CiU, que també defensava el manteniment de la línia de P3, no ha comptat amb més suports que el seu, mentre que l'altra ha estat aprovada per 11 vots a favor i les abstencions convergents. 
 

El regidor Oriol Camps donant les explicacions sobre la Rasa dels Molins i el crèdit per l'enllumenat Foto: Aida Morales.


Rasa dels Molins i enllumenat

L'aprovació del projecte inicial de la Rasa dels Molins ha estat un dels grans temes que han ocupat el Ple d'aquest dijous. Sobre aquest, el regidor Oriol Camps ha anunciat el seu desencallament, amb unes obres per import de 143.015,39 euros que es podrien portar a terme en un termini de sis mesos des que fossin aprovades, i que solucionarien tot el problema del clavegueram que, tal com ha recordat, incompleix la llei des de fa més de 30 anys. 

Aquest pas endavant ha estat celebrat per tots els grups, especialment per ICV que, durant la seva campanya electoral, l'havia reivindicat fortament; però també per CiU, que ha recordat els "treballs previs" que han permès arribar fins aquí. "Permeti'm que disienta", ha contestat el regidor ecosocialista a Biarnés. "El treball previ que diu que va fer el seu grup els hi pot demanar als veïns, a la Comissió Europea, que hi ha una sentència, o al Síndic de Greuges", ha continuat. 

En la mateixa línia, la regidora d'ERC Ermínia Altarriba, ha recordat les múltiples promeses incomplertes de CiU, mentre que Camps ha assegurat que, des de la CUP, s'intentarà portar a terme el projecte amb la màxima celeritat, sempre tenint en compte la velocitat dels altres organismes, com ara la Comissió d'Urbanisme de la Catalunya Central. 

Per altra banda, Camps també ha demanat l'aprovació del préstec de l'Instituto para la Diversificación y el Ahorro de la Energia (IDAE) d'1.682.424 euros, que servirà per canviar tot l'enllumenat públic de la ciutat per un altre de baix consum. Aquest fet ha estat aprovat sense polèmica. 

Deute superior

Respecte del préstec de l'ICAE, Biarnés ha volgut posar de manifest que, amb aquest, l'Ajuntament de Berga finalitzarà l'any amb un nivell de deute superior al que tenia quan va començar. Un fet, segons ha remarcat, que no jutja, però que sí que vol que serveixi de reflexió per a l'equip de govern. 

"Ho dic perquè és molt fàcil des de l'oposició qüestionar les decisions del govern", ha afirmat, tot demanant que, per la seva part, la CUP també faci una "reflexió adicional".
 
Arxivat a