La Marxa d’Homenatge als Maquis repassa «història viva»

Els participants han realitzat una caminada comentada d’unes vuit hores pel Catllaràs

Redacció
26 de juliol del 2014
Participants a la Marxa d'Homenatge als Maquis Foto: Aida Morales

Més de 25 persones s’han engrescat a participar aquest dissabte a la Marxa d’Homenatge als Maquis que ha sortit de la Pobla de Lillet i ha fet una ruta comentada pel Catllaràs. Aquesta marxa, la dissetena des dels seus orígens el 1998, ha estat promoguda pel Centre d’Estudis Josep Ester Borràs i pretén ser una eina per explicar la “història viva” d’aquesta comarca, han explicat els organitzadors. 
 
La marxa ha tingut un durada d’unes vuit hores i ha passat per diversos indrets del Catllaràs. En aquesta, s’han realitzat diferents parades en què s’ha parlat sobre els maquis, el moviment obrer i l’anarquisme, però també sobre les diferents realitats històriques del propi territori, com ara la industrialització o la mineria.
 
Segons han explicat, aquest homenatge als maquis no és únic al Berguedà, sinó que es fa a diferents llocs de Catalunya en diversos formats: “Els de Berga sempre ho fem, però cadascú al seu poble fa el que pot. Una pel·lícula, una caminada, un concert..., tot amb els formats que funcionin a cada lloc”, han afirmat.
 
Al Berguedà,  això coincideix amb la inquietud de diverses persones amb interès de fer caminades per la muntanya, “una tradició que també té molt lligam amb l’associacionisme català i, sobretot, amb el moviment llibertari”, han indicat. A més, es tracta d’una zona que permet fer unes explicacions allunyades de les opcions museístiques de les institucions i “empapar-te de vivències passades”.
 
Un altre aspecte que els organitzadors han considerat remarcable, és el fet de poder vincular les explicacions de les lluites passades amb les més actuals: “No s’aborda la història com una cosa anecdòtica, sinó com una lluita social que es vincula amb les lluites presents”.  En aquest sentit, han afirmat que la ruta permet anar veient paral·lelismes entre la situació dels maquis i l’actual.