La Corrida de Puig-reig es prepara per fer gala de tradició i orgull

La regidora de Festes espera una alta participació en aquesta festa, sobretot diumenge

Aida Morales
14 de gener del 2016
Actualitzat el 15 de gener a les 15:44h
La Corrida de Puig-reig
La Corrida de Puig-reig | NacióDigital

La Corrida de Puig-reig Foto: Nació La Flama


La festa per excel·lència de la gent de Puig-reig, la Corrida, ja està en marxa per omplir d'història, tradició i diversió aquest municipi del Baix Berguedà. Una festa peculiar i celebrada des de fa més de 125 anys, que aconsegueix treure al carrer desenes de cavalls, rucs i carros engalanats, i que commemora la figura de Sant Antoni, patró dels animals de peu rodó, com ara els cavalls, les mules, els ases o els porcs. 

Enguany, la Corrida tindrà una estructura molt similar a la de l'any passat, començant amb una jornada més adreçada als infants, que farà viure a petita escala tots els aspectes d'aquesta festa. Això, segons ha explicat a NacióBerguedà la regidora de Festes, Alba Santamaria, és important, ja que la Corrida és una festa “molt sentida” pels habitants de Puig-reig i, tal com ha remarcat, “és molt important” que als nens se'ls transmeti aquest sentiment des de ben petits. Per això, bona part dels infants del municipi vestiran la bata típica de la Corrida i realitzaran passejades amb ruc o cavall durant divendres. 

Aquest dijous, però, també es realitzarà el tast de cuina del porc, una activitat que enguany s'ha volgut reforçar, segons ha remarcat la regidora, i que realitzarà un “salt qualitatiu” respecte d'anteriors edicions. En aquest sentit, serà el xef de Logos Berguedà, Jordi Sebastián, qui elaborarà un menú degustació d'alta qualitat a base de porc. Aquesta activitat espera atraure una gran quantitat de gent. 

De cara a dissabte, es continuarà amb el raid social, una de les activitats més concorregudes. Aquesta és una prova de velocitat i resistència que continuarà amb les modificacions realitzades l'any passat, i un recorregut de 20 quilòmetres per motivar a que més gent hi participi. A més, i com és tradicional, també es farà un rodeo de rucs, que es complementarà amb una exhibició de ferradors i treballadors de la forja. Una vegadea finalitzat tot això, es farà l'entrega dels banderers, amb tota la comitiva d'hereus, pubilles i autoritats, que finalitzarà amb una missa solemne. 

El dia més fort a nivell turístic, però, serà diumenge, quan s'acostuma a triplicar la població de Puig-reig, i un gran cercavila de cavalls, rucs i carruatges omple els principals carrers del municipi. En total, acostumen a sortir uns 50 carros i entre 50 i 100 cavalls que, al seu torn, realitzaran la demostració del joc de les cintes. Aquesta tradició, ha precisat Santamaria, és “típica” de Puig-reig i va néixer al mateix temps que aquesta festa. Es tracta, doncs, d'un dels seus trets diferencials i un dels moments més esperats de la Corrida.

La festa tancarà a la tarda, amb les esperades curses de cavalls. En aquestes es repartiran premis en metàlic de fins a 300 euros, i es podran veure cavalls de pura sang, àrabs, creuats i rucs. 

En el seu conjunt la Corrida ha anat evolucionant durant els anys. En els seus inicis, es tractava d'una festa on s'aprofitava per treure els cavalls més bonics i engalanats al carrer, amb l'objectiu d'aconseguir un bon tracte comercial de compra-venda. No obstant això, amb el temps es van començar a fer curses i el joc de les cintes. En aquest, el guanyador té el privilegi d'obrir la cercavila de l'any vinent com a banderer. 
 

Consultat tots els actes de la Corrida

GALERIA DE FOTOS de la Corrida (2015)

Arxivat a