Els veïns de la Valldan decideixen plantar mèlies al pg dels Abeuradors

Un total de 101 persones voten aquest diumenge | Les mèlies guanyen amb 55 vots i els plataners només n'obtenen vuit

Aida Morales
11 de gener del 2016
Actualitzat a les 14:01h
Consulta popular a la Valldan sobre el nou arbrat.
Consulta popular a la Valldan sobre el nou arbrat. | AjBerga.

Consulta popular a la Valldan sobre el nou arbrat. Foto: AjBerga.


Un total de 101 veïns del barri berguedà de la Valldan han votat, aquest diumenge, el nou tipus d'arbrat que substituirà els plataners que s'han hagut de tallar al passeig dels Abeuradors a causa del seu mal estat. En aquest cas, el veïnat ha decidit substituir l'arbrat actual per mèlies (Melia Azedarach), un tipus d'arbre caducifoli i molt ornamental que a la primavera fa una flor blava molt olorosa, a l'estiu fullatge, a la tardor tonalitats ocres i a l'hivern uns fruits daurats. 

Concretament, aquest arbre prové del sud de la Xina i l'Índia, segons ha informat l'Ajuntament de Berga, i pot assolir els 10 o 12 metres d'alçada amb 10 metres d'amplada. A més, és resistent a les malalties i sequeres, i el seu creixement és força ràpid, amb brots a principis d'abril. 

Durant la jornada de votació, diversos veïns de la zona s'han acostat a interessar-se per l'estat dels arbres ja retirats, les característiques del nou arbrat que se'ls proposava i la previsió de dates per a la replantació. En aquest sentit, i segons ha destacat l'Ajuntament, es valora la "notable participació" dels veïns, així com la seva bona predisposició al canvi. 

El resultat de la votació popular on han participat els veïns majors de 16 anys ha acabat amb 55 vots a favor de mèlies, mentre que la segona opció ha estat la de plantar lledoners, amb 40 vots. Per contra, la replantació de plataners ha quedat en una posició molt minoritària, amb només vuit vots. Com a fet anecdòtic, el consistori destaca la introducció accidental de dues paperetes enganxades entre sí, que van fer pujar els vots fins a 103, malgrat haver-hi 101 veïns. Tenint en compte que la incidència no afectava de forma significativa el resultat, es va considerar donar per vàlid el resultat de la votació. 

Tot i que ja s'han començat a talar els arbres més afectats, s'espera que en els propers dies es pugui acabar d'abatre la resta de plataners previstos per aquesta campanya i, seguidament, continuar amb les tasques de preparació de terres i escocells. En aquest sentit, la plantació dels nous exemplars es preveu entre els mesos de febrer i març.
 

Fes un cop d'ull a l'estat dels arbres talats 

Arxivat a