Eduard Finestres: «Que Konvent Cuina tanqui és una victòria»

El director del Konvent Cuina explica a fons tota la situació que ha portat a tancar temporalment l'apartat de cuina | Finestres assegura que, respecte del gremi, mai ha hagut "cap paraula", malgrat haver volgut parlar

Aida Morales
09 de gener del 2016
Actualitzat el 24 de gener a les 20:51h
El director de Konvent Cuina, Eduard Finestres
El director de Konvent Cuina, Eduard Finestres | Aida Morales.

Konvent Cuina tanca. Aquesta notícia, que va arribar a l'opinió pública fa uns dies, va sorprendre els uns i satisfer els altres. Però lluny d'aquest resultat, tanmateix provisional, s'entrellacen tota una sèrie de preguntes, motius i voluntats. Arran de les crítiques del gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, l'Associació Cultural Konvent de Cal Rosal ha centrat el punt de moltes mirades, esdevenint epicentre de crítiques ferotges i defenses aferrissades. Però, què hi ha de veritat en algunes crítiques? Com funciona aquesta associació cultural? Quin és el seu futur en l'àmbit gastronòmic? El director de Konvent Cuina, Eduard Finestres, veu aquesta situació com una oportunitat. 

La primera pregunta és gairebé obligada. Konvent Cuina tanca, però per què?
Konvent Cuina tanca per no ser tancada. Tanca per reformular-se, reinventar-se, però també per resoldre coses a nivell de permisos i llicències. Tot ha anat una mica de bracet. 

I fins quan?
Tanca temporalment, i gairebé segur que no realitzarà l'activitat que feia fins ara, durant els proper sis mesos. 

Un dels motius del tancament de Konvent Cuina és la posada al dia dels permisos i llicències, tal com vostè ha indicat. En quina situació es troba?
Doncs ja s'ha redactat tot un projecte tècnic i, d'aquest, ja s'han executat la majoria de coses i queda que s'aprovi. El problema, però, és que no s'acaba d'aprovar perquè estem pendents de l'afectació d'un Pla Municipal Urbanístic (PMU) que afecta tot el conjunt de la Colònia de Cal Rosal i que, el que fa, és blindar l'espai perquè hi ha un projecte que seria agafar totes aquestes naus que cauen a trossos i fer-hi un projecte conjunt. Per això es blinda aquest espai, per no atorgar vàries llicències d'activitat que llavors seria molt més complicat treure. 

Per tant, el principal problema de Konvent en general és aquest Pla Municipal Urbanístic.
Sí, bàsicament. No podem obtenir la llicència per una qüestió de llei, perquè l'espai no permet que hi hagi una activitat. 

I la seva voluntat?
La nostra voluntat és resoldre-ho, poder modificar aquest PMU i les coses que toquin per poder estar aquí d'una manera legal. Perquè l'Ajuntament tampoc té una prioritat ara mateix, ni un capital per poder tirar endavant aquest pla conjunt de la colònia, i Konvent fa 10 anys que està treballant aquí. No demanem res de l'altre món i penso que hauria de ser una cosa normal poder continuar amb l'activitat perquè no molestem ningú. Al contrari, sumem més que restem. 

Malgrat que el PMU afecta tota l'activitat del Konvent, l'apartat gastronòmic ha estat l'ase dels cops...
Sí, aquí hi ha hagut els simpàtics del gremi d'Hostaleria que van posar una denúncia que ells després van negar, però que era una denúncia administrativa de 10 pàgines molt ben redactada, i bàsicament denunciaven que realitzàvem una activitat sense llicència. Aquí ens denunciaven que era un bar i un restaurant, i nosaltres en cap moment hem pensat que treballàvem com a bar o restaurant, sinó que oferim un servei als socis. Un local privat fa les seves exposicions, les seves arrossades... el que passa és que aquí ha fet gràcia, l'espai té la seva màgia i tot això ho fa atractiu. 

Considera, doncs, que Konvent Cuina es pot haver confós com un negoci?
Penso que s'ha confós pel mateix sector. I tothom qui es pensa que és un restaurant, se li explica que és una associació cultural i que aquesta és una de les mil coses que es fan. És potser un 10% de l'activitat que té Konvent. 
 

Entrada del Konvent. Foto: Aida Morales.


I com definiria Konvent Cuina?
És entendre que la cuina i la gastronomia són cultura. És una manera de fer cultura, però potser fora d'aquest espai més expositiu i galerístic, i no només basant-nos en l'alimentació, sinó en interpretar l'entorn més immediat, el territori, els productors, un paisatge... I la finalitat de Konvent Cuina és d'investigar, col·laborar i generar simbiosi entre aquests sectors. 

I què se'n pot esperar del nou Konvent Cuina?
Serà diferent, però tot vindrà una mica depenent del temps. La major part dels grans centres gastronòmics tanquen mig any per investigar, veure coses i empapar-se de nous llocs. El procés d'investigació és molt necessari. A més, a vegades, per poder créixer, has de matar algo i enterrar-ho, i del que enterres en torna a créixer algo molt més fort. 

Com ha funcionat fins ara aquesta part del Konvent a nivell econòmic?
Konvent treballa sobre l'edifici, i els guanys que pugui generar revertiran sobre l'edifici o els actes culturals que es programin. No és que tots els que siguem aquí ens repartim els diners, sinó que tot el que ha pogut generar Konvent Cuina fins ara ha servit per arreglar l'edifici, el jardí, l'entorn, i finançar part dels projectes. 

I a nivell de treballadors?
La meitat de la gent que estem aquí col·laborant som voluntaris. Això vol dir que no hi ha una nòmina, sinó que, com en qualsevol associació, hi ha un llibre de voluntaris. Després hi ha gent que és autònoma, que paga els seus autònoms i que emet les seves factures. 

Per tant, si vingués un inspector de treball, trobaria algun treballador il·legal?
No, però és que, a més, una inspecció no pot venir perquè no estem registrats enlloc. 

I pel que fa als impostos?
No podem pagar alguns impostos perquè l'Ajuntament de Berga no ens dóna una llicència. No és que els tinguem pendents de pagar.

Quins han estat els passos que ha donat Konvent per regularitzar la situació?
Nosaltres, el primer que vem fer abans de començar Konvent Cuina, va se anar a l'Ajuntament, amb el Juli Gendrau, i li vam presentar un dossier amb el projecte que anàvem a fer. La trobada va ser l'abril del 2014. 

I quina va ser la resposta?
Que entréssim una instància i que s'ho mirarien, que no hi hauria cap problema. I aviam, a tu t'ha respost algú? Entenc que això és silenci administratiu i ancha és Castilla.

No hi va haver més contacte?
Jo penso que una vegada s'hi va un cop, molta altra feina tinc jo que anar-hi anant. Hi ha altra gent que té molt poca feina, però jo no puc anar dient: ¿Que te acuerdas de lo mio?

Un any i mig després, però, va canviar el govern.
Sí, però quan entra la CUP, tot el procés de la denúncia ja està engegat. La denúncia va ser el març del 2015, amb CiU. Llavors vam rebre una carta on se'ns comunicava que se'ns havia denunciat i que, per resoldre això, necessitàvem una llicència d'activitat. Si féiem això, se'ns anul·lava la sanció. Vam buscar un tècnic, un enginyer, vam fer tot el projecte tècnic per tenir un club privat, ens gastem una pasta i llavors tot es comença a allargar. Era algo tan senzill com dir-nos. Primer, no teniu lloguer. Segon, esteu afectats per un Pla Municipal Urbanístic. 
 

El director de Konvent Cuina, Eduard Finestres Foto: Aida Morales.


S'està en converses amb el nou equip de govern?
Sí, la CUP, el que ha fet, és entendre la situació, el panorama, el procés, i ara anem a buscar solucions. 

Pel que fa a la relació amb el Gremi d'Hostaleria i Turisme del Berguedà, hi ha hagut alguna reunió?
No hi ha hagut mai cap paraula amb el gremi, ni una, zero comunicació. Tota la informació que sé la he llegit a la premsa, i en totes aquestes notes tan simpàtiques que fan. 

Konvent Cuina hi hagués volgut parlar?
Nosaltres entenem que el diàleg és la base de tot, i el primer que vam voler, va ser saber si passava algo, però no, no han volgut saber mai res de nosaltres. Fins i tot es va buscar un mediador perquè no fos tan violent, però són ells, els que han generat tensió i han creat un clima hostil. 

A vostès els sap greu haver arribat fins a aquest punt?
No, gens. Penso que, de fet, m'estan fent promoció i els hi estic molt agraït. Està bé que se'n parli, penso que és molt difícil fer el que hem fet, que hem treballat moltíssim i això ha sigut un regal. I estic content que hi hagi gent que ens ajudi a difondre el nostre projecte perquè, aquest tipus de gent, sempre hi serà i sempre hi ha sigut. No tothom ens ha d'estimar. 
Arxivat a