L'esport de muntanya esdevé una eina d'inclusió social al Berguedà

Dani Tristany, Càritas Berga i La Sportiva creen Muntanyes d'Il·lusió, un projecte social per a joves d'entre 14 i 18 anys

Aida Morales
08 de gener del 2016
Actualitzat a les 17:02h
Alguns dels participants del grup Muntanyes d'Il·lusió
Alguns dels participants del grup Muntanyes d'Il·lusió | danitristany.com

L'esport a l'aire lliure i a la muntanya és una excel·lent manera de crear vincles i trencar barreres. I en aquest sentit, malgrat que pugui semblar una obvietat, un grup de joves amants d'aquest entorn ho està demostrant amb un projecte amb noms i cognoms. Ell és l'esportista avianès i corredor de muntanya Dani Tristany, i ella es diu Judit Solà, esportista i graduada en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport. 

Aquests dos joves berguedans, amb el suport de Càritas Berga i la marca La Sportiva Espanya, han aconseguit vincular esport, joventut i inclusió social, en un projecte engrescador, que uneix punts de vista i que, en certa manera, també apunta a la transgressió. I és que Muntanyes d'Il·lusió s'adreça a aquells joves d'entre 14 i 18 anys que, sigui per les situació social o familiar en què es troben, es poden veure abocats a l'exclusió. En aquest sentit, Tristany i Solà hi planten cara i, de la millor manera que saben, tornen a motivar els nois i noies a través de l'esport i de la il·lusió. 

"Volem anar més enllà del que és l'esport en sí, i ens marquem com a objectiu que tots els nois i noies aprenguin geografia de l'entorn, flora, fauna i a respectar els companys i el medi", han declarat. Aquest és el motiu pel qual Muntanyes d'Il·lusió és molt més que un grup esportiu, segons apunten, i que ja s'hagi convertit en un projecte de vida, respecte i motivació. 
 

Dos nens aprenent conceptes de la naturalesa. Foto: danitristany.com


Tristany, per exemple, considera que els valors que ell mateix va aprendre formant part de l'equip de trail-running de La Sportiva eren totalment adaptables a la vida personal. Per això, ara ha decidit engrescar-se en un projecte d'oportunitats i diversió realitzant esport. 

Muntanyes d'Il·lusió es porta a terme de manera extraescolar i una vegada per setmana. Durant les diferents sortides es practiquen diversos tipus d'esports relacionats amb la muntanya i el coneixement de l'entorn natural, com ara trail-running, esquí de muntanya o escalada, i tots els materials són cedits per La Sportiva. 
 

Els nois i noies en una de les sessions amb Dani Tristany. Foto: danitristany.com