Les 12 empreses del Berguedà que integren el nou directori de Productes de la Terra

El blat de moro escairat, el pèsol negre, la patata de muntanya i les nyàmeres són els productes més destacats de la comarca

Redacció
08 de gener del 2016

Detall del gra del pèsol negre. Foto: Estefania Escolà


El nou directori de la Xarxa de Productes de la Terra de la Diputació de Barcelona integra 12 empreses berguedanes que treuen a la llum l'essència i la puresa de quatre dels productes més tradicionals d'aquest territori. El primer seria el blat de moro escairat, que es pot trobar, segons el directori, a Olvan, l'Espunyola, Gósol i Berga. En aquest cas, les empreses que el produeixen i comercialitzen són Casabella Natura, Cal Pauet, Can Andreuet i les cansaladeries Marmi i Guixé, a la capital. 

Un altre dels productes de la terra que integra la llista és la patata de muntanya de Peguera i Gósol. Aquesta, de manera contrària al que diu el seu nom, es pot trobar a Olvan, de la mà de Casabella Natura, i a l'Horta de Capolat. A més, de la comarca també destaquen les nyàmeres del Berguedà, que es poden trobar a Olvan; i el pèsol negre, que és el producte més estès. 

En el cas d'aquest, hi ha vuit municipis on es pot aconseguir: Olvan, l'Espunyola, Casserres, Gósol, Capolat, Berga i Sagàs, però també Esparreguera. Les empreses que l'elaboren i comercialitzen són el Salt del Colom, Casabella Natura, el Soler de Cal Pau, Francesc Castellar, Horta de Capolat, La Cuina, La Rovira i Lluís Capmajor. 

La Xarxa de Productes de la Terra és una agrupació voluntària de 12 ens locals d'àmbit supramunicipal, que té per objectiu enfortir el teixit empresarial de productes alimentaris locals i de qualitat de la demarcació de Barcelona.