Creen un Atles dels Comtats del Berguedà i la Cerdanya

Els historiadors Jordi Bolòs i Víctor Hurtado estudien la història i toponímia d'aquesta zona durant l'època carolíngia

Redacció
07 de gener del 2016
Actualitzat a les 10:38h
Després d'estudis i anàlisis, els historiadors Jordi Bolòs i Víctor Hurtado han creat un llibre únic de la història i toponímia del Berguedà i la Cerdanya; l'Atles dels Comtats que hi havia en aquests dos territoris entre l'any 788 i el 990, durant l'època carolíngia.

De fet, es tractava d'un extens territori que s'estenia des de la vall de l'Aude fins a les ribes del Cardener, tot incloent el Capcir, la Cerdanya, el Berguedà i zones de les comarques properes, com ara el Donasà, el Baridà i la vall de Ribes. 

Per a realitzar aquest llibre, que ha editat Rafael Dalmau, els dos historiadors han repassat centenars de documents que els han permès situar nuclis de població, esglésies, rius i muntanyes, i representar, així, els dominis dels comtes i dels gran senyors laics o eclesiàstics. Cadascun dels mapes, segons han informat, detalla els conreus i les vies de comunicació, les condicions del poblament de les diferents valls i contrades, i les possessions dels principals monestirs, com el de Serrateix o Sant Llorenç de Guadiola de Berguedà. 

Aquest llibre és el penúltim volum de la col·lecció d'aquests dos estudiosos que, al seu torn, ja han analitzat la història dels comtats de Besalú, Girona, Osona, Empúries i Peralada, Manresa, l'Urgell, i el Roselló, Conflent, Vallespir i Fenollet.

 

Portada del llibre dels Comtats de Berga i Cerdanya