Les 10 imatges del 2015

La Patum i el procés mantenen el protagonisme, però destaca el canvi de color polític a Berga, la reconstrucció del Pi Vell i la declaració de la Fia-faia com a Patrimoni de la Humanitat

Aida Morales
30 de desembre del 2016
Actualitzat el 31 de desembre a les 9:46h
La Fia-faia aquest 2015.
La Fia-faia aquest 2015. | Juli Bover.
Comiats i arribades. Visualment parlant i a trets generals, el 2015 ha contemplat aquestes dues coses. Alguns dels moments més emotius han estat marcats per l'adéu, mentre que altres, plens de llums i colors, han pronosticat un pas endavant, una celebració i un canvi. El govern de Berga, per exemple, ha estat una d'aquestes grans sorpreses, amb l'entrada de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i, per primera vegada, una dona com a alcaldessa de Berga, Montse Venturós. 
 

La nova alcaldessa, Montse Venturós, en el Ple d'investidura. Foto: Pere Gendrau.


Però com dèiem, també ha estat un any de comiat. El més colpidor de tots, segurament, va ser el del metge berguedà i militant independentista Lluís Ballús. Aquest fet va transcendir més enllà de la família i la ciutat, amb un funeral multitudinari i un adéu especialment màgic, sota les fulles del Pi Jove, i envoltat de neu. Un Pi, altra vegada, víctima dels atacs. Mentre el símbol de l'Esquerra Independentista restava tocat de mort, el Pi Vell, el de Jacint Verdaguer, però, recuperava la seva tercera branca.
 

L'últim adéu a Lluís Ballús sota l'obra del Pi Jove. Foto: Aida Morales.

 

Recol·loquen la tercera branca del Pi Vell. Foto: Aida Morales.


La glòria també serà eterna per a aquells símbols de l'esport berguedà. Mentre el motorista d'Avià Marc Coma guanyava el seu cinquè Dakar, anunciant, mesos més tard, que deixava la competició, l'Ultra Pirineu de Bagà es consolidava dins la Copa del Món. La victòria, com es podia esperar, era per a un dels millors corredors de curses de muntanya del planeta molt vinculat a la comarca, Kilian Jornet, mentre que la també berguedana Núria Picas es conformava amb una tercera posició.
 

Celebració a Avià per la cinquena victòria de Marc Coma al Dakar. Foto: Aida Morales.

 

Kilian Jornet arribant a la meta de l'Ultra Pirineu. Foto: Juli Bover


I dos tòpics berguedans, ja avui, declarats Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat. El primer, i com no podia faltar, la Patum de Berga, que enguany celebrava anys de diverses comparses, entre les quals la Guita Xica, una de les grans protagonistes de la festa que, fins i tot, va entrar amb peineta a l'Església de Santa Eulàlia. Per altra banda, la Fia-faia, la gran novetat de l'any que, a principis de desembre, agafava embranzida dins la candidatura de les Falles dels Pirineus, i es consolidava com una de les festes patrimonials a nivell mundial amb un creixement important de participació.
 

La Guita Xica amb peineta celebrant els seus 125 anys. Foto: Adrià Costa.

 

Fia-faia de Bagà, l'any de la declaració de la UNESCO. Foto: Juli Bover


Els fenòmens meteorològics també han tingut un pes important aquest any. Si bé la neu no ha tingut massa protagonisme, sí que ha agafat rellevància el vent i, sobretot, les pluges, que van col·lapsar Berga aquest estiu en més d'una ocasió, amb espectaculars imatges com aquesta. 
 

Una gran tempesta col·lapsa Berga. Foto: Aida Morales.


I finalment, dos esdeveniments de masses. El primer va tenir lloc aquest 11 de setembre a la Via Catalana cap a la independència que va omplir l'avinguda Meridiana de Barcelona. Del Berguedà, es compta que hi van participar unes 8.000 persones. I el segon, el multitudinari concert del grup d'animació infantil Koloraines. Sense cap mena de dubte, aquests joves berguedans han nodrit de música diverses generacions i, després de 7 anys sobre els escenaris, han decidit deixar-ho amb un espectacle inoblidable, que aquest desembre ha aplegat més de 1.500 persones.
 

Vols saber quines van ser les 10 imatges del 2014?

 

Milers de berguedans omplen la Via Catalana l'11 de setembre. Foto: Aida Morales.

 

L'últim concert de Koloraines aplega més de 1.500 persones. Foto: Aida Morales.