La preocupació per les faies verdes s'incrementa aquest any

Nicolás Viso obre la porta a implementar mesures reguladores en els propers anys

Aida Morales
24 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:42h

Una parella sosté una faia a Bagà Foto: Pere Gendrau


La planta amb què es construeixen les faies a Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, la Chephalaria leucanta, cada any va disminuint als llocs habituals. Per això, des de fa anys, l'Associació de la Fia-faia i els ajuntaments dels dos municipis reclamen que, durant els mesos previs, aquesta no es culli verda, sinó seca. I aquest any la preocupació ha incrementat, segons ha explicat a NacióBerguedà l'alcalde de Bagà, Nicolás Viso, que ha considerat que la declaració de la UNESCO pot portar a que més gent s'hagi animat a anar a buscar aquesta herba, sense conèixer que l'estava agafant verda.

“Les faies verdes són un problema que haurem d'afrontar en els propers anys”, ha declarat el batlle de Bagà. Segons ha explicat, des de l'Associació de la Fia-faia hi ha un acord en què les persones que vulguin baixar falles han de comprometre's a no baixar-les verdes, un fet fàcil de reconèixer, ja que aquestes fan fum, mentre que les seques, foc. 

No obstant això, Viso ha reconegut que com més reconeixement té una festa, com és el cas de la darrera declaració de la Unesco, “més interès atreu” i, per tant, és més difícil controlar aquesta mala dinàmica de recollida. Per això, ha indicat que s'estan valorant accions a emprendre en els propers anys, així com mesures que es podrien aplicar en el periode de recollida.