La CUP de Berga denuncia «l'estratègia política» del Govern per tancar una línia de P3 en pro de la privada

El diputat Joan Manel Busqueta defensa un model d'educació “pública, de qualitat, laica, no sexista i catalana” per a Catalunya | Es crea a Berga un Grup de persones en defensa de l'escola pública que recull signatures

Aida Morales
23 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:50h
Acte de la CUP sobre educació a Berga.
Acte de la CUP sobre educació a Berga. | Aida Morales

La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Berga s'ha fet forta, aquest dimecres al matí, en una roda de premsa on ha volgut mostrat el seu rebuig frontal a la decisió del Departament d'Ensenyament de tancar una de les línies públiques de P3 que hi ha a la ciutat. Ha estat sota les declaracions de la regidora d'Educació del consistori, Mònica Garcia, que ha comparegut acompanyada per diversos regidors d'altres municipis que es troben amb el mateix problema, i el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya, Joan Manel Busqueta. 

“Demanem que es mantingui l'oferta pública i s'asseguri l'accés a l'escola gratuïta i de qualitat”, ha declarat Garcia, que ha remarcat que, en aquest camí, “l'única manera” és no tancar la línia pública. A més, ha criticat que les escoles concertades no es puguin "tocar", justament, pel fet de tenir un “concert” de quatre anys, mentre que les públiques, com que són de “nosaltres mateixos”, ha dit, sí. 

Justament, la regidora ha explicat que, segons sembla, el concert amb les concertades a Berga s'allarga fins el 2019. Un moment, però, en què el Departament ja sabia que la població estava disminuint a Berga i que, per tant, s'hauria d'acabar tancant una línia en els propers anys. Així doncs, i segons ha lamentat, aquest és un altre fet que ratifica “l'estratègia política en contra dels serveis públics”, que va en la línia de “privatitzar-los” i portar-los cap a la precarietat del tancament, o a l'augment de ratios per classe.

Davant d'aquesta situació, ha continuat, l'Ajuntament de Berga s'ha reunit diverses vegades amb representants d'Ensenyament, que han donat una “negativa reiterada” a la possibilitat de mantenir la línia de P3, malgrat que, des del Departament, s'hagi volgut “fer veure” que això no estava tancat, ha criticat. 
 

La regidora d'Educació a l'Ajuntament de Berga, Mònica Garcia Foto: Aida Morales.


Situació a tot Catalunya

Una situació molt similar, ha explicat el regidor de la CUP a Esparreguera, Pol Valldeperas, passa a diversos pobles i ciutats de Catalunya, com és el del seu cas en concret, on es preveu el tancament de dues línies de l'escola pública i “mai la concertada”; o el cas de Molins de Rei, ha continuat el també regidor Roger Castillo, que ha assegurat que aquesta situació ja ve “d'anys enrere”. 

Tal com ha relatat aquest, en el cas de Molins, finalment es va poder salvar una línia de l'escola pública que es volia tancar, sobretot, pel fet que hi havia famílies que es volien matricular a la pública però que, per falta de places, van haver de fer-ho a la privada. Això, ha explicat, va portar a diverses mobilitzacions que finalment van donat el seu fruit. A part d'aquesta situació, però, Castillo també ha lamentat els 90 centres amb barracons que encara hi ha a Catalunya, i que deixen en un segon terme l'ensenyament públic, en pro del privat.

I en la mateixa línia, la regidora de la CUP de Mataró Carme Polvillo també ha volgut aprofitar per explicar la situació dels acords de menjador que, segons ha denunciat, es gestionen de forma “mercantil” i empresarial a la seva ciutat: “Qui decideix quines empreses triar és el nostre director de serveis territorials, que s'empara en una comissió d'experts. I qui són? Els seus amics”. 

L'educació, fonamental per a l'acord

Segons ha explicat el diputat Joan Manel Busqueta, un compromís sòlid per defensar l'educació pública de Catalunya és un dels elements clau en la negociació que ha tingut la CUP amb Junts pel Sí, per a la investidura d'Artur Mas. En aquest sentit, durant les darreres setmanes s'han negociat una sèrie d'acords, alguns dels quals s'han pogut consensuar, mentre que molts altres no. 

Tal com ha recordat, els militants de la CUP decidiran, aquest dissabte a Girona, si tots aquests acords són "prou" per avalar la investidura de Mas. Més enllà d'aquí, i sobre la viabilitat d'aquest acord, Busqueta ha afegit: “Jo ara faig de polític, però la meva feina és fer de pastisser. Diguem que no em dedico al tema de la futurologia”. 
 

El diputat de la CUP Joan Manuel Busqueta Foto: Aida Morales.


Grup persones en defensa de l'escola pública de Berga

Un grup de persones que afirmen defensar l'escola pública de Berga han començat a recollir signatures, aquest dimecres, perquè no es tanqui una de les línies de P3 a l'escola pública de la ciutat. En aquest grup hi ha pares, mares, professors i representants sindicals, que s'han començat a mobilitzar, i que intentaran actuar com a grup de pressió en aquest sentit. 

Durant els propers dies, han precisat, recolliran suports de la ciutadania a través de signatures, i ho faran en diferents actes com ara el  Juguem Jugant o al concert de Koloraines del dia 26. A més, també han indicat que se'ls podrà trobar a l'entrega de cartes als patges i, probablement, també es deixaran documents per a recollir firmes en alguns establiments.
 

Acte de la CUP sobre educació a Berga. Foto: Aida Morales.

Arxivat a