L'Ajuntament de Berga pacta amb l'ICF assumir el crèdit d'Inberga Tur però rebaixar-lo 73.000 euros

El consistori berguedà pagarà definitivament el crèdit que, finalment serà d'1.117.000 euros

Aida Morales
22 de desembre del 2015
Actualitzat el 23 de desembre a la 13:22h
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, exposant l'acord amb l'ICF.
L'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, exposant l'acord amb l'ICF. | Aida Morales

A través d'un Ple extraordinari, l'Ajuntament de Berga ha aprovat, aquest dimarts a la tarda, l'assumpció del crèdit concedit per part de l'Institut Català de Finances (ICF) a Inberga Tur, empresa concessionària de l'Hotel Berga Park i l'hostatgeria de Queralt, i que aquest consistori va decidir avalar l'any 2003. D'aquesta manera, doncs, i per unanimitat, l'Ajuntament assumeix 1,19 milions d'euros que, finalment i després de diverses reunions amb l'ICF, s'han aconseguit rebaixar a 1,17 milions, 73.000 euros menys. 

Tal com ha recordat l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, el consistori s'ha vist obligat a assumir aquest crèdit per tal d'aconseguir un informe de solvència financera que li permetés, en aquest cas, tirar endavant el Conservatori dels Pirineus. No obstant això, ha volgut remarcar que no es tracta, només, d'aquesta actuació, sinó que n'hi ha d'altres, i que la necessitat d'engegar formalment el Conservatori només ha precipitat la presa d'aquesta decisió. 

"És una decisió entre l'espasa i la paret", ha lamentat Venturós. Sobre la negociació amb l'ICF, l'alcaldessa ha explicat a NacióBerguedà que es va intentar, sense èxit, commutar el deute de la Generalitat amb l'Ajuntament de Berga o altres fórmules de pagament, però que, ara per ara, això no és possible. En aquest cas, doncs, el consistori berguedà realitzarà pagaments trimestrals, i es preveu que en un termini de 10 anys, el crèdit pugui estar pagat. 
 

Els regidors convergents Maria Antònia Ortega i Antoni Biarnés. Foto: Aida Morales.


Unanimitat de tots els grups

"Aquest crèdit entenc que ens l'hauríem d'acabar menjant d'una manera o altra, més d'hora que tard", ha prosseguit el líder de l'oposició, el convergent Antoni Biarnés. Per aquest motiu, i després d'haver pogut pactar una forma de pagament "raonable", ha justificat el seu vot a favor. No obstant això, i segons ha continuat el regidor Xavier Francàs, seria positiu tenir una reunió amb l'administrador concursal per arribar a un acord i tancar, el més aviat possible, aquest tema: "És veritat que el tema està al jutjat, però a vegades es poden arreglar". 

Per la seva part, el regidor republicà Jaume Giménez ha criticat la "contradicció" de l'ICF d'endeutar el consistori berguedà per aconseguir un paper que justifiqui la seva solvència, i ha interrogat l'alcaldessa sobre l'actuació de l'Ajuntament quan surti la sentència. "Fins que no tinguem la sentència és difícil de posicionar-nos sobre l'estratègia", ha contestat Venturós. 

En el seu torn, la regidora del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), Rosalia Monroy, també ha votat a favor, tot remarcant la seva voluntat per "treballar fort" i aclarir aquesta qüestió.
 

Votació al Ple de Berga. Foto: Aida Morales.

Arxivat a