La Generalitat es compromet a actuar contra la processionària al Berguedà

L'alcalde de Borredà assegura que s'ha aconseguit el "compromís" del Govern perquè l'any que ve es fumigui la comarca amb tractament biològics

Aida Morales
22 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:51h
Una bossa de processionària.
Una bossa de processionària. | A.T.

Una bossa de processionària. Foto: A.T.


La pitjor plaga de processionària dels últims anys al Berguedà ha alertat, durant els darrers mesos, alcaldes, tècnics i veïns de diverses poblacions de la comarca. En aquest sentit es van queixar pagesos i treballadors forestals de l'Espunyola, Montclar i Casserres, tot i que l'alerta també es va sentir a l'Alt Berguedà, on l'alcalde de Borredà, Joan Roma, va avisar de l'extensió d'aquesta plaga, i va iniciar una campanya per posar-hi remei.

Els principals motius de l'augment d'erugues als boscos del Berguedà són, bàsicament, les altes temperatures d'aquests últims anys i que la Generalitat no ha realitzat cap fumigació en aquesta zona. De fet, la comarca no entrava dins de l'àrea de zones molt afectades per aquesta plaga, un fet que, de cara a l'any que ve, s'intentarà revertir. 

Així mateix ho recull el butlletí informatiu del PSC Compromís x Borredà, on s'informa que es va enviar una petició a la Conselleria d'Agricultura per demanar una actuació "ràpida" a tota al comarca. Finalment, continua el butlletí, s'ha aconseguit el "compromís" de la Generalitat d'incloure el Berguedà com a comarca "molt afectada". A més, segons indiquen, de cara a l'any que ve es realitzarà una fumigació de les zones més vulnerables amb productes biològics, tot analitzant l'evolució de les erugues. 

A Catalunya hi ha comptabilitzades unes 800.000 hectàrees de bosc de pi, 90.000 de les quals tenen una afectació baixa i 10.000 una afectació greu, segons dades de la Generalitat. L'objectiu de les fumigacions no és eradicar la processionària sinó fer-ne un control poblacional.
 

Eruga de la processionària a l'Espunyola. Foto: ACN