Els Pastorets de Bagà, els únics on els «dolents de l'obra» parlen castellà

Aquesta representació es va escriure en època franquista amb la voluntat que els dimonis fossin castellanoparlants

Aida Morales
18 de desembre del 2015
Actualitzat el 22 de desembre a les 15:14h
Pastorets de Bagà.
Pastorets de Bagà. | Turisme Bagà

Els Pastorets de Bagà, que van ser escrits en època franquista per persones anònimes que, segons el grup de teatre La Faia “no devien ser gaire afins al règim”, s'han volgut reivindicar, aquest any, com a “únics” a Catalunya. Això és així, han indicat, perquè es poden diferenciar clarament de la resta que es representen arreu del país pel guió, però sobretot, pels missatges polítics que desprenen. 

Aquests, tal com han explicat, no són explícits, sinó molt subtils, ja que, per exemple, els dimonis  -els “dolents de l'obra”-, són els que parlen castellà. Aquest fet és únic en l'àmbit dels Pastorets catalans, una característica “divertida” que, segons apunten, “per sort s'ha sabut conservar amb el pas dels anys”, i mantenir d'una manera respectuosa, tot i que també de lliure interpretació.

Aquests Pastorets, doncs, no són els més antics, ni els més tradicionals de Catalunya, sinó potser, els més peculiars de tots els que es poden trobar a la geografia catalana, ja que, per altra banda, amb els anys també s'han anat elaborant a partir de les apreciacions dels mateixos baganesos. Una història coneguda, però que cada any milers de persones tornen a veure i que, amb el temps, es continuarà adaptant.

Els Pastorets de Bagà es podran veure al Casal de la Vila d'aquest municipi el 25 de desembre a les 22.00 hores i el 6 de gener a les 18.00.