CUP i ICV aproven el pressupost de l'Ajuntament de Berga amb l'aval de CiU i el PSC, i la negativa d'ERC

Els republicans carreguen contra l'equip de govern i els acusen de "cupvergència"

Aida Morales
16 de desembre del 2015
Actualitzat el 17 de desembre a les 12:45h
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, al Ple dels pressupostos.
El regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, al Ple dels pressupostos. | Aida Morales
Un Ple extraordinari de dues hores i mitja ha ocupat, aquest dimecres al vespre, l'interès de molts berguedans per saber si s'aprovaria, finalment, i com, el pressupost per a l'Ajuntament de Berga que la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) havia estat preparant. Uns comptes, tal com ha explicat en una roda de premsa prèvia el regidor d'Hisenda, Francesc Ribera, parlats i consensuats al màxim amb la resta de grups de l'oposició. No obstant, però, uns números que no han acabat de convèncer, com així s'ha pogut escoltar al Ple. 

El pressupost de 18.550.372,91 euros s'ha aprovat finalment amb els sis vots de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) i el vot del regidor d'Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Joan Torres. Per la seva part, i com ja van avançar, Convergència i Unió (CiU) ha optat per deixar fer, una decisió compartida pel Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC), i que ha votat a la contra Esquerra Republicana de Catalunya.

Durant l'inici del Ple, Ribera ha exposat les novetats dels pressupostos. Una modificació íntegra respecte dels anteriors, en què s'ha volgut posar l'accent sobre la reducció del deute i el pagament a proveïdors. Per això, el regidor afirmava que eren uns números "prudents" que es basaven en "l'absoluta certesa de poder pagar". 

 
En aquest sentit, el líder convergent, Antoni Biarnés, ha mostrat la seva predisposició a no posar "pals a les rodes", tot i que ha lamentat que no s'hagi elaborat un Pla d'Acció Municipal i que no es tinguin en compte altres vies d'ingressos o propostes descartades. En aquest camí s'ha trobat amb la socialista Rosalia Monroy que ha considerat que es tracta d'uns números "poc ambiciosos", i ha demanat que, si cal, l'Ajuntament avanci despeses. 

Biarnés, però, ha anat més enllà. "És bo que els deixem fer", ha etzibat, tot considerant que, d'aquesta manera, amb el temps, també serà més fàcil "fer-los un judici".

"S'està corroborant el pacte del que s'anomena cupvergència", ha contratacat el regidor republicà Jaume Giménez, sobre aquest vist i plau de CiU a la CUP. Segons ell, amb l'abstenció convergent "es fa evident el pacte" que hi havia entre les dues formacions polítiques. ERC, que ha vist descartades bona part de les seves esmenes al Ple, ha estat, sense dubtes, el partit més bel·ligerant.

Una de freda i una de calenta

Les bones paraules han vingut de la mà del mateix Giménez, quan ha felicitat a l'equip de govern per portar a terme uns pressupostos de gran "dificultat". En aquest cas, ha congratulat a l'equip de govern per la voluntat de reduir la despesa i reconduir el deute municipal, tot i que després, ha carregat contra els mateixos números, que ha considerat "restrictius". 

 
El regidor d'ERC, i després la també regidora Ermínia Altarriba, han lamentat la disminució del pressupost en cultura i conservació de la via pública, i conjuntament amb CiU, han criticat la decisió de no enderrocar la casa del carrer major que fa cantonada amb la plaça del Forn, així com la prioritat de construir el SES Serra de Noet.

Sobre els aspectes més culturals, la regidora de la CUP Mònica Garcia ha justificat la rebaixa del pressupost en cultura per la gran quantitat de partides que no s'executaven, al que Altarriba ha contestat: "De cultura no s'executava res perquè hi havia una pobresa cultural absoluta; si mirem el que estava executat, evidentment que s'ha de retallar perquè no s'executava res". 

Suport d'ICV

"Jo tinc ganes de votar a favor d'aquests pressupostos, i com que en tinc ganes, ho faré, moltes gràcies", ha declarat després de més de dues hores el regidor ecosocialista durant el seu torn de paraula. Joan Torres ha felicitat amb ironia a la CUP per portar a terme les propostes que ell mateix portava al programa d'ICV, com ara arreglar la Rasa dels Molins o instal·lar marquesines pels autobusos i, sense més dilacions, ha donat el seu vot positiu. 
 

L'Ajuntament de Berga presenta un pressupost «responsable» i «ambiciós» que puja fins els 18,5 milions
 

El regidor d'ICV, Joan Torres, al Ple dels pressupostos. Foto: Aida Morales.

Arxivat a