Els experts asseguren que el Pi Jove es manté amb vida després de l'atac

Professionals i tècnics col·loquen elements de suport perquè cap efecte meteorològic pugui acabar de trencar el tronc | L'alcalde de Castellar del Riu celebra amb "optimisme" que l'arbre es mantingui viu i amb les tres branques

Aida Morales
16 de desembre del 2015
Actualitzat a les 23:20h
Branca del Pi Jove tallada
Branca del Pi Jove tallada | NacióBerguedà

Passats sis mesos de l'agressió que va patir el Pi Jove de les Tres Branques per part d'un grup de desconeguts, aquest arbre monumental de Catalunya encara es manté amb vida. De fet, aquest era un dels principals temors de l'Ajuntament de Castellar del Riu i de la Generalitat de Catalunya. No obstant això, i segons ha avançat aquest dimecres Televisió del Berguedà, tècnics de l'empresa Doctor Árbol han confirmat que la branca ferida i l'arbre en sí segueixen vius. 

En declaracions a NacióBerguedà, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, s'ha mostrat profundament satisfet d'aquesta notícia. Segons ha dit, sempre hi ha la possibilitat que el tall acabi deteriorant aquest símbol de l'independentisme situat a pocs metres de l'emblemàtic Pi de les Tres Branques, tot i que, ara per ara, “les perspectives són optimistes”. En aquest sentit, ha assegurat que, per al municipi i pel Berguedà, tornar a veure aquests dos arbres amb les tres branques és “molt important”, ja que són símbols històrics de Catalunya.

Pel que fa al Pi Jove, els tècnics s'han desplaçat fins al Pla de Campllong gairebé per sorpresa per acabar d'assegurar la branca, ha explicat el batlle. Amb aquest propòsit, han col·locat una mena de pals de fusta entre unes branques i altres, que asseguren el tronc més danyat. Això, ha remarcat, s'ha fet perquè amb les condicions meteorològiques l'arbre no tingui un moviment brusc, un fet que podria propiciar que la branca es trenqués definitivament. 

Sigui com sigui, però, les valoracions dels tècnics han estat molt positives, ja que el Pi Jove ha sobreviscut a l'estiu i la tardor i, a principis d'hivern, les fulles encara es mantenen verdes. Si això es segueix així, ha remarcat, és perquè l'aigua continua arribant a la part alta, el que demostra que l'arbre està ferit, però que es podria anar curant. 

Aquesta operació, portada a terme per l'empresa especialitzada, s'ha realitzat amb fons íntegrament del Departament d'Arbres Monumentals de la Generalitat de Catalunya, una secció que, segons ha explicat Solé, també és la que s'encarregarà de la seguretat de la zona, amb la possible instal·lació de càmeres de seguretat. 

Agressió del Pi Jove

L'atac a aquest arbres es va produir el passat 11 de juny quan, segons va avançar aquest diari, algú va voler tallar una de les seves tres branques amb una serra, sense aconseguir-ho del tot.

El Pi Jove, tradicionalment considerat com el pi successor, veu de la tradició de l'independentisme més radical dels anys 80, i va esdevenir un símbol de lluita pel Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans. Més recentment, l'Esquerra Independentista del Berguedà se l'ha fet seu com un dels punts on, cada any, es realitza l'acte polític de la Candidatura d'Unitat Popular, el Casal Panxo i ARRAN, durant l'aplec del Pi de les Tres Branques. No obstant això, la tradició d'adorar l'arbre ve d'antic, i el 1810 ja se'n parla en alguns escrits.
 

Intenten serrar unes de les branques del Pi Jove