El 38% de les dones del Berguedà, Bages, Osona i Anoia que truquen al SIAD pateixen violència masclista

Montse Gatell i Juli Gendrau presideixen la Mesa Institucional del Circuit per una intervenció coordinada contra la violència masclista

Redacció/ACN
16 de desembre del 2015
Actualitzat a les 11:13h

El 38% de les dones de les comarques del Berguedà, Bages, Osona i Anoia que truquen al Servei d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD) pateixen algun tipus de violència masclista. Aquesta és la situació presentada, aquest dimarts, a la reunió de la Mesa Institucional del Circuit per una intervenció coordinada contra la violència masclista, que es va celebrar a Manresa. 

En aquesta hi van participar la presidenta de l'Institut Català de les Dones, Montse Gatell, i el delegat del Govern a la Catalunya Central i exalcalde de Berga, Juli Gendrau, que van explicar que, aquest 2014, la línia d'atenció a les dones en situació de violència de gènere va atendre 368 trucades en aquestes comarques. 

Durant la seva intervenció, Gatell va subratllar la importància del protocol d'abordatge de la violència masclista a la Catalunya Central, i la necessitat de continuar impulsant equips comarcals, per tal de consolidar la comunicació dins del circuit i crear un grup de treball d'infants i adolescents en situació de violència masclista. 

Els SIAD compten amb la col·laboració de l'ICD i posen a disposició de les dones un servei d'assessorament psicològic i jurídic que dona resposta, de manera coordinada, a les necessitats d'informació, orientació i assessorament en tots aquells aspectes relacionats amb la vida de les dones, ja sigui de l'àmbit laboral, social, personal, familiar entre d'altres. Un dels seus eixos de treball és la detecció, la prevenció i la sensibilització en relació a la violència masclista.

El Protocol per a una intervenció coordinada contra la violència masclista aprovat fa un any a la Catalunya Central és el marc de l'actuació. Els circuits territorials desenvolupen els seus propis itineraris d'atenció a les dones que pateixen violència, coordinant-se amb els nivells locals, comarcals, intercomarcals i nacional. Els objectius d'aquest model de treball és contribuir a l'eradicació de la violència masclista a partir d'una intervenció que situa les dones com a subjectes actius de l'atenció.