Avià omplirà d'art els carrers amb un projecte per embellir el municipi

L'Ajuntament i el Konvent impulsen AviArt, una proposta que s'iniciarà amb un dues convocatòries per dissenyar el plànol del consistori i pintar un gran mur

Aida Morales
15 de desembre del 2015
Actualitzat a les 21:24h
Presentació del projecte AviArt per embellir el municipi.
Presentació del projecte AviArt per embellir el municipi. | Aida Morales

"Tenim paisatges molt bonics, però els pobles són lletjos". Així ha començat declarant el regidor de Medi Ambient i Qualitat de Vida, Josep Subirana, sobre el projecte artístic i paisatgístic que es portarà a terme a Avià, sota el nom d'AviArt. I és que aquest municipi, com molts dels pobles fills del "desarrollisme dels anys 60", tal com ho ha anomenat, encara té una gran quantitat d'espais mig acabats, zones que no s'adapten a l'entorn i que, sota la influència d'accions artístiques, podrien ajudar a canviar la percepció del municipi. 

Per això, i amb la col·laboració del Konvent de Cal Rosal, el consistori avianès ha decidit posar en marxa un projecte que converteixi Avià en un poble "més bonic, pels de fora i pels de dins". Aquest es portarà a terme durant els propers mesos, a través del disseny del plànol d'Avià a la façana de l'Ajuntament, així com amb un projecte per pintar el mur de més de 30 metres que hi ha al camí de Santa Maria. Per a ambdós espais, Konvent i consistori han posat en marxa un concurs, que obra la convocatòria aquest dimarts,, a través del qual es decidirà quin artista es fa càrrec de cada projecte.

Segons ha explicat el director del Konvent, Pep Espelt, aquesta associació cultural cridarà a buscar "artistes de tot el món". Els seleccionats tindran allotjament gratuït a les instal·lacions d'aquest antic convent de monges, i un pressupost màxim de 5.600 euros per al projecte del mur, que haurà d'anar lligat a la transhumància; i de 300 euros per al disseny del plànol de la façana del consistori, que s'imprimirà en ceràmica, com ja havia estat abans. Aquestes quantitats aniran a càrrec de l'Ajuntament, que les intentarà vehicular a través d'alguna subvenció de la Diputació de Barcelona.

Els dos projectes, però, ha recordat el regidor, seran la "prova pilot" d'una idea que va molt més enllà, ja que l'objectiu d 'AviArt és el d'embellir el poble des de tots els punts de vista. Per això, i per donar "ànima" al municipi, tal com també ha remarcat Espelt, també es vol aconseguir, de cara al futur, la implicació dels veïns amb projectes artístics concrets en altres punts del poble. La idea, ha explicat Subirana, és que la gent es faci seus, els racons i els carrers, i que, si creuen que hi ha una paret, un solar o un tros de carrer que es podria embellir, que puguin presentar una proposta per fer-ho: "Això no és pintar el carrer, sinó que el que volem fer és embellir el poble des d'un aspecte social i, a la vegada, que tothom s'involucri". 
 

El regidor de Medi Ambient, Josep Subirana. Foto: Aida Morales.


Avià Verd

Segons el regidor, aquests dos primers projectes que tancaran convocatòria a finals de gener i febrer, volen donar pas a una altra iniciativa, també ambiciosa, per acabar d'aportar color i vida al poble. Es tracta, segons ha indicat, d'Avià Verd, una proposta que introduirà, poc a poc Avià, en l'esquema de les "viles florides" que es pot veure, per exemple, a l'Estat francès. 

En aquest sentit, ha dit, es convocarien concursos per destacar les vivendes més boniques, i també s'entregarien premis perquè això pogués continuar essent així. 

Finalment, Subirana també ha deixat entreveure que AviArt també podria incloure el que ha anomenat una "fase subversiva", tot i que, bromejant, ha afirmat que, de moment, no l'explicaran. 
 
Lluny del projecte denúncia

Sigui com sigui, ha recordat Espelt, aquest projecte artístic i paisatgístic no vol ser cap acció de "denúncia" dels espais menys bonics del poble, i ha demanat a tothom que el consideri en positiu i no en negatiu: "Anem a embellir, no a denunciar; anem a explicar coses". I tot això, ha continuat, amb les sinergies dels veïns. 

Consulta les bases dels concursos

 

El mur que es pintarà dins del projecte AviArt. Foto: Konvent.