Les treballadores del servei de neteja municipal es manifesten en contra dels acomiadaments i anuncien jornades de vaga

Els delegats sindicals demanen mantenir els llocs de feina i les condicions dels treballadors, encara que es remunicipalitzi el servei

Aida Morales
11 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:13h
Concentració dels treballadors.
Concentració dels treballadors. | Aida Morales

Els llocs de feina de 17 treballadores de l'empresa Tractaments Ecològics, actual concessionària dels serveis de neteja municipal, podrien no renovar-se. Aquesta és la situació que se'ls ha comunicat aquesta setmana, després d'informar-les que, a finals d'aquest mes de desembre, el contracte que aquesta empresa té amb l'Ajuntament de Berga finalitza. En aquest punt, el consistori berguedà ha de decidir si realitza un nou concurs, prorroga el contracte o, com ja han avisat en diverses ocasions, porta a terme la remunicipalització del servei.

Davant d'aquesta situació, més de 50 treballadors i treballadores de l'empresa s'han manifestat, aquest divendres al migdia, per demanar que, sigui com sigui, es mantinguin els llocs de feina. “Pararem el servei, farem el que calgui per pressionar tot el que poguem”, ha explicat a NacióBerguedà el delegat sindical de CC.OO., Josep Serra. En aquesta mateixa línia, la també delegada sindical Nieves Lindo ha afirmat: “Farem vaga i tot el que faci falta; volem que la plantilla es mantingui amb les mateixes condicions i, si no, mobilitzacions”. 

Segons han explicat, l'empresa els va comunicar, aquesta setmana, que l'Ajuntament de Berga no volia renovar el contracte, ja que estava pensant en remunicipalitzar el servei. En aquest punt, han relatat, el consistori pretenia que l'empresa indemnitzés les actuals treballadores i “agafar gent nova” pel nou servei, ha assegurat Lindo. “El que ens ha comunicat a nosaltres l'empresa és això”, ha prosseguit Serra, tot explicant que ja va tenir una breu conversa amb el regidor de Serveis Públics, Oriol Camps, en què aquest “no va contradir el punt de vista de l'empresa”. En aquest cas, espera que els treballadors puguin arribar a un acord amb el consistori, ja que aquest divendres tots els actors implicats en parlaran.

Por entre treballadors i treballadores

Segons ha explicat Lindo, actualment en aquesta empresa hi treballen 17 dones i 13 homes, la majoria dels quals són de mitjana edat i, en el cas de les dones, la gran part són majors de 50 anys. “N'hi ha dues que són molt joves, però la resta que quedem, som de 50 en amunt; on anem a buscar un lloc de treball?”, ha lamentat la delegada sindical. En el seu dia a dia, ha explicat, aquestes 17 dones es dediquen a netejar espais públics de Berga com les escoles de Sant Joan i Santa Eulàlia, la Biblioteca, la Guàrdia Urbana, el Museu de la Patum i el Museu del Circ, entre d'altres, uns equipaments que ha avisat que deixaran de netejar, si no s'arriba a un acord. “Si no s'arregla això, dilluns o dimarts farem una vaga, i serà una vaga general; ni escombraries, ni es fregaran col·legis, ni es fregarà res”, ha assegurat Lindo. 

Entre el col·lectiu masculí, a més, també hi ha preocupació, ha precisat Serra, que ha demanat que, sigui com sigui, s'aconsegueixi mantenir en actiu tota la plantilla: “Nosaltres, amb prorrogar el contracte o no, ni hi entrem ni hi sortim; el que volem és mantenir els llocs de treball”. 
 

Treballadors i treballadores davant de la seu de Tractaments Ecològics. Foto: Aida Morales.

Arxivat a