La Catalunya Central es prepara per a les nevades

El delegat del Govern, Juli Gendrau, presenta el pla d'emergències NEUCAT a una trentena de tècnics municipals i responsables | Els recursos es mantenen a la Catalunya Central

Redacció
10 de desembre del 2015
Actualitzat a les 19:08h

Presentació del pla NEUCAT a la Catalunya Central. Foto: Protecció Civil


Aquest dijous al matí, el delegat del Govern a la Catalunya Central, Juli Gendrau, ha presidit la presentació de la campanya del pla d'emergències per nevades a Catalunya NEUCAT a la Catalunya Central. Ho ha fet davant d'una trentena de tècnics municipals de Protecció Civil i altres responsables en l'àmbit local de la Protecció Civil. L'objectiu d'aquesta sessió, que ha tingut lloc a la sala d'actes del Palau Firal de Manresa, ha estat millorar la coordinació amb els municipis en cas de fortes nevades.
 
La reunió ha comptat amb l'assistència del director dels Serveis Territorials d'Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes; la responsable de Protecció Civil a la Catalunya Central, Agnès Centellas; i responsables de carreteres de la Generalitat, la concessionària Cedinsa i de la xarxa de distribució d'Endesa.
 
Abans de la jornada, però, els Serveis Territorials de la Catalunya Central han fet diverses reunions per tal de presentar la campanya a tots els ens implicats en la gestió de les emergències. En aquest sentit, ja es va fer una reunió el passat dia 1 de desembre amb els cossos operatius, els gestors de carreteres i les empreses de distribució elèctrica; una ponència el dia 2 de desembre al Consell d'alcaldes de l'Anoia; i una ponència el dia 4 al Consell d'alcaldes del Solsonès.

Campanya nevades 2015/2016
 
Durant la jornada s'ha fet una valoració de la campanya anterior, s'han remarcat quins són els mecanismes de coordinació entre tots els actors, les funcions dels municipis per fer front a les nevades, i l'organització i tasques dels cossos operatius de la Generalitat, dels gestors de carreteres i de les empreses de subministrament elèctric presents.
 
Per a la campanya de nevades 2015/2016 a la Catalunya Central es disposa d'un total de 75 llevaneus, 5 màquines fresadores, i una capacitat màxima de 5.210 tones de sal (entre magatzems, sitges i dipòsits de salmorra). En alguns casos, aquests mitjans i recursos no són exclusius per a la Catalunya Central, sinó que són compartits amb els territoris veïns. S'han prioritzat 34 trams de carreteres, amb un total de 800 km; i els Mossos d'Esquadra han identificat 70 indrets per a aparcament de vehicles de transport de mercaderies, amb capacitat per a més de 2.000 camions. Cal recordar que, aquest any respecte l'anterior, ha augmentat el territori degut a la incorporació dels quatre municipis del Moianès que abans pertanyien al Vallès Oriental.
 
A nivell local, la planificació es realitza per mitjà dels plans d'actuació municipal (PAM) per nevades. A la Catalunya Central, actualment 108 dels 169 municipis (un 64%) ja disposen de PAM per nevades homologat per la Comissió de Protecció Civil de Catalunya.
 
Tant el Pla NEUCAT com el Pla de sector del NEUCAT a la Catalunya Central es poden consultar al web de Protecció Civil, a l'enllaç http://interior.gencat.cat/emergencies. Els consells a la població es poden consultar a l'enllaç http://interior.gencat.cat/nevades
 
Funcions del Centre d'Emergències de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat

En un episodi d'emergència, el CECAT de Protecció Civil de la Generalitat pot fer difusió de trucades de veu automàtiques a organismes i institucions afectades amb capacitat de fer 3.000 trucades en 5 minuts. Això permet arribar a tots els contactes municipals i comarcals de Catalunya registrats al CECAT per situacions d'emergència en poc més de 5 minuts.
 
El sistema permet registrar un text de veu i enviar-lo en la trucada a partir d'un text escrit i disposa de registre de la recepció del missatge. En cas de no trobar l'interlocutor, estableix una cadena de repeticions i un arbre jeràrquic de dependència fins contactar amb algun responsable municipal.
 
A més, el CECAT envia comunicats (via mail i fax) i SMS a institucions i organismes afectats per actualitzar la informació i les accions a fer. En episodis d'alerta meteorològica recents s'han arribat a enviar fins a 18.000 SMS i 42.000 mails (comunicats)
 
Finalment, l'enviament a través del canal de Protecció Civil de l'App GencatMobi permet arribar a uns 100.000 ciutadans que tenen l'aplicació instal·lada per rebre alertes de protecció civil i conèixer les accions d'autoprotecció a aplicar (més informació sobre l'app a http://www.gencat.cat/mobils/cat/appgencat.htm)
 
Els ciutadans es poden informar tant de consells preventius com de l'evolució d'una emergència a través del twitter de Protecció Civil , amb més de 83.000 seguidors.