Nou llibres d'autors berguedans omplen les novetats editorials d'aquest Nadal

La Patumaire Edicions s'encarrega d'editar sis llibres | Autors nous i experimentats nodreixen d'oferta literària el Berguedà

Redacció
09 de desembre del 2015
Actualitzat a les 16:59h

Les novetats editorials d'aquest Nadal estaran composades, també per alguns llibres d'autors berguedans, de diverses tipologies i formats. Entre els nou que s'han presentat o es presentaran, la Patumaire Edicions n'ha volgut posar en valor sis de molt diferents, alguns dels qual són d'autors més experimentats, mentre que altres, com el de Rosa Massaguer, s'estrenen per primera vegada. 

Els llibres editats per La Patumaire, doncs, són La Dècada de les Expectatives Frustrades: el Berguedà (1930-1940), escrit per Ignasi Hierro i Grandoso; Cultiu de Garrofer, d'Antoni Vilà i Torner; el Cançoner de Bagà, d'Elisard Sala; Silencios Rotos de Gràcia Pérez Cortés, i els llibres infantils Un per a cada dia, de Rosa Massaguer i Robert, i Quim i Quimix. Amics per Tradició, de Montserrat Andrés. 

El primer, escrit per Hierro, reivindica la recuperació de la memòria durant el decenni ocupat per la Segona República i la Guerra Civil. Un llibre que parla de com es va viure aquesta època al Berguedà, amb casos particulars com el de l'alcalde Badia o el secretari municipal Santandreu, i que posa la lupa en alguns dels municipis anomenats “sense història”. Per altra banda, el Cultiu de Garrofer és un volum que repassa, a través de les garrofes, alguns dels moments socials i polítics més destacats, tot explicant el significat i el sentit d'aquest gènere. També el Cançoner de Bagà és una recuperació del passat. En motiu del 50 aniversari d'aquesta obra d'Elisard Sala, es reediten les 17 composicions que es van presentar el 1965 a Bagà


Silencios Rotos és, per contra, un llibre molt diferent dels anteriors. Es tracta d'una novel·la basada en les colònies tèxtils del Berguedà, on la protagonista coneixerà l'amor prohibit i s'endinsarà en un món que li va contracorrent. I per acabar, dins de l'àmbit de la narració infantil, Rosa Massaguer s'estrena amb Un per a cada dia, un llibre que portarà els nens a imaginar com a possible allò impossible, a través de set contes curts, un per a cada dia de la setmana, que els acompanyaran a l'hora d'anar a dormir; i Quim i Quimix. Amics per Tradició, que descobrirà un personatge vingut a Catalunya del futur, i que tergiversarà la vida del jove Quim. 

Novetats d'altres editorials

També ha estrenat llibre l'advocat i bibliòfil Ramon Felipó, que ha volgut aprofitar la proximitat amb el Centenari de la Coronació de la Mare de Déu de Queralt per publicar La Coronació Canònica de la Mare de Déu de Queralt, 1916. Recull d'algunes postals; i Ana Mari Madrid, que presenta la seva nova novel·la titulada Mujeres de un par de tacones, una història amb tocs d'humor sobre una dona que mai perd les ganes de lluitar pels seus somnis. Per altra banda, els Castellers de Berga també trauran el seu primer llibre, sobre la fita dels 100 castells de 7 pisos.