El Pi Jove, el successor més combatiu del Vell des del 1810

Segons l’historiador berguedà Ramon Felipó, el 1810 ja es parla d’activitats al Pi Jove i, el 1921, el polític Ventura Gassol diu que aquest pi és “el successor” del Vell

per Redacció , 19 de juliol de 2014 a les 10:25 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 de juliol de 2014 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Un acte polític de l'esquerra independentista al Pi Jove. Foto: ACN

La Candidatura d’Unitat Popular (CUP), l’organització juvenil Arran, el Casal Panxo i Independència per canviar-ho tot tornen a donar vida, aquest any, al Pi Jove, amb un acte nodrit de parlaments i reivindicacions polítiques. Es tracta d’un arbre que s’ha donat a conèixer durant els últims anys per l’Esquerra Independentista, però que amaga un passat de més de 200 anys d’aplecs i tradicions.

 
El Pi Jove, a uns 200 metres cap al sud-est del Pi de les Tres Branques, és un pi roig també de tres branques situat al Pla de Campllong, al municipi de Castellar del Riu, tradicionalment considerat el pi successor. Agafant aquesta tradició, cap als anys 80 va esdevenir el símbol de l’independentisme més radical de la mà d’organitzacions com el Moviment de Defensa de la Terra (MDT) i dels Comitès de Solidaritat amb els Patriotes Catalans.

 
No obstant això, i segons recorda l’historiador berguedà Ramon Felipó al seu llibre ‘Mossèn Cinto i el Pi de les Tres Branques’, la tradició d’adorar aquest arbre ve d’antic. Concretament, el 1810 el baró de Maldà ja en parla als seus escrits i, uns cent anys més tard, el 1921, el poeta i polític Ventura Gassol comenta un aplec de la Lliga al Pi Jove: “Qui consagra com a símbol polític el Pi Jove és Ventura i Gassol”, ha afirmat Felipó.
 
Pel que fa a l’acte del Pi Jove d’enguany, membres de l’Esquerra Independentista han explicat a aquest diari que segurament hi haurà més gent a causa de l’atemptat que va patir el Pi de les Tres Branques aquest mes de maig. No obstant això, el que consideren que ajudarà a augmentar la participació és l'entesa amb l’Ajuntament de Castellar del Riu per no solapar activitats. En aquest sentit, han indicat que s’ha acordat començar l’acte polític al Pi Jove una vegada hagi acabat el del Pi Vell, i s’uniran els dos actes mitjançant una espècie de cercavila. 
 
Segons han explicat, pels independentistes el Pi Jove significa “la renovació de l’esperit de lluita per la reunificació nacional dels Països Catalans”, i han recordat que van adoptar aquest indret perquè durant els anys vuitanta els actes del Pi Vell tenien un caràcter “nacionalista i no independentista”.
 
Pel que fa a la participació, han convidat tothom a anar-hi, “encara que el lloc queda una mica amagat”, per reivindicar clarament la independència dels Països Catalans.

Atemptats als dos arbres

Més enllà de l'atac d'enguany al Pi de les Tres Branques, el Pi Jove va aparéixer el febrer del 2010 amb talls al tronc i tretze perdigonades. Ho va descobrir el mateix Ramon Felipó, que ho va posar a mans del consistori. 

Pel que fa a l'atac al Pi Vell aquest mes de maig, els independentistes l'han condemnat fermament, tot i que han considerat que és "un dels molts atacs que s'han produït arreu del país des de fa molts anys". Segons han declarat, "aquests atacs gaudeixen d'impunitat, i en el camí de l'alliberament nacional se n'esperen molts més".

 

Participació