El documental sobre el Banc d'ADN de Carles Seuba i Guillem Escriche guanya el Festival de Cine i Drets Humans

L'audiovisual "#elcamídunprotocol" realitzat pels dos berguedans és escollit el millor curtmetratge documental del festival barceloní | Seuba assegura que és una notícia que els fa "immensament feliços"

Aida Morales
07 de desembre del 2015
Guillem Escriche i Carles Seuba.
Guillem Escriche i Carles Seuba. | Pere Gendrau.

El documental titulat "#elcamídunprotocol" que van realitzar els berguedans Carles Seuba i Guillem Escriche sobre la necessitat de crear
un Banc d'ADN pels desapareguts de la Guerra Civil, ha estat designat el millor documental del Festival de Cine i Drets Humans de Barcelona. Una alegria, sens dubte, en el camí de la recuperació de la memòria històrica que, per la seva part, Seuba ha assegurat que els fa "immensament feliços". 

Concretament, aquest documental té per objectiu promoure un Banc d'ADN que esdevingui una eina útil i pràctica pels investigadors a l'hora d'esbrinar el nom de les persones de les quals, actualment, només en queden restes en diverses foses comunes. I és que, a l'Estat espanyol, encara queden 4.000 foses pendents de ser obertes, i unes 115.000 persones per identificar. 

El documental, doncs, explica aquesta situació a través d'alguns testimonis de familiars dels desapareguts, així com experts forenses que relaten les tècniques utilitzades per identificar les restes. No obstant això, Seuba també recorda que ha estat un treball coral, realitzat amb la col·laboració d'un considerable ventall de persones, entre les quals Pep Vendrell, Bernat de Ferrer, Albert Climent, Jordi Cerdà, Carles Cases, Marc Antoni Malagarriga, Roger Herdia o Carme Barrot, entre d'altres. 

Presentacions i difusió

Aquest documental es va estrenar a finals de novembre al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona davant d'unes 150 persones, entre les quals polítics i autoritats. Es va tractar d'un acte emotiu, en què el llavors regidor de presidència del consistori barceloní, Jordi Martí, va remarcar la importància de recuperar la memòria històrica, però "evitant la confrontació". 

Per altra banda, aquest film també es va projectar durant el mes de març a Avià, on es va comptar amb la presència de Seuba i Escriche, i es tornarà a passar el proper 10 de desembre als Cinemes Girona, que són els que han acollit aquest festival, segons els berguedans, "tan necessari".